Bernardić: Želimo restartati način na koji je Hrvatska dosad funkcionirala

  Želimo u potpunosti restartati način na koji je Hrvatska dosad funkcionirala, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku nakon što je danas predstavljena koalicija Restart.

  Koaliciju uz SDP zasad čine HSS, HSU, GLAS i Snaga, no Bernardić je najavio da će je sljedeći tjedan proširiti s Damirom Bajsom, bjelovarsko-bilogorskim županom, kao i da razgovaraju s brojnim gradonačelnicima, načelnicima i županima po izbornim jedinicama.

  “Spremni smo formirati pobjednički blok i dodatno ga proširiti kako bismo dobili većinsko povjerenje građana. Siguran sam u našu pobjedu”, rekao je također.

  Bernardić je, predstavljajući program koalicije, poručio da će smanjiti broj ministarstava i neefikasnu državnu upravu, kao i broj općina i gradova.

  “U potpunosti ćemo digitalizirati našu zemlju, sve javne usluge, servise i procese, jer cilj nam je da država bude istinski servis građanima i što bliže njima, ali bez korupcije”, rekao je Bernardić, dodajući da će se protiv korupcije beskompromisno boriti zakonima, pooštravanjem kazni, ali i kroz reformu pravosuđa.

  “Svjedoci ste da je zadnje četiri godine Hrvatska potonula po indeksu percepcije korupcije, pola Vlade je otišlo zbog sumnje na korupciju, ta rak-rana je jednostavno ljudima u našoj zemlji ukrala budućnost,” poručio je Bernardić.

  Bernardić je najavio i modernizaciju zdravstva, koje se pokazalo kao stup našeg društva, pogotovo u vrijeme krize, i reformu sustava obrazovanja te poticanje investicija koje su, kako je rekao, na rekordno niskoj razini, istovremeno rasterećujući trošak rada.

  “Dakle, rast poljoprivredne proizvodnje, rast investicija, rast kreativnih industrija i jednostavno rast industrije i izvoza je naš fokus i to je budućnost Hrvatske na koju ćemo se u potpunosti fokusirati,” rekao je Bernardić.

  Bernardić je također istaknuo da je danas Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe te da nisu slučajno odabrali dan za predstavljanje koalicije.

  Na pitanje o tome je li on kandidat za premijera koalicije poručio je da su u potpunosti fokusirani na program, ali i dodao da je u parlamentarnim demokracijama kao što je Hrvatska predsjednik najveće opozicijske stranke kandidat za premijera. Rekao je i da će o listama kada za to dođe vrijeme.

  Ponovio je da neće biti koalicije s HDZ-om, strankom koja je, kako je rekao, optužena za korupciju i koja je u potpunosti upropastila šanse Hrvatske da postane normalna zemlja.

  “U politici morate biti spremni na udarce, ja ih trpim za doručak, ručak i večeru,” rekao je Bernardić.