Bernardić: “Živi zid je apsolutna desnica”

  Davor Bernardić, predsjednik SDP-a,  gostovao je danas u Oporbenom zarezu Hrvatskog radija gdje je predstavio SDP-ove mjere i plan za Hrvatsku koje imaju za cilj vratiti nadu i dostojanstvo građanima, a ustvrdio je i da se na podršci dvjema referendumskim inicijativama Željke Markić, u Hrvatskoj razotkrio Živi zid, koje je ocijenio “apsolutnom desnicom”.

  U intervjuu je predstavio nove SDP-ove mjere iz plana za Hrvatsku, od kojih su najvažnije:

  prijedlog minimalne plaće u iznosu od 4.000 kn, povećanje mirovina, smanjenje lista čekanja u zdravstvu na specijalističke preglede, smanjenje PDV-a u turizmu, sprječavanje  uvoznih lobija i trgovačkih lanaca u ucjeni domaćih malih i srednjih proizvođača u poljoprivredi te mjere za mlade: besplatni vrtići, besplatni udžbenici, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stana mladim obiteljima i pomoć kod zapošljavanja mladih do 35 godina.

   

  Bernardić je najavio  i  predizborni program stranke koji je trenutačno u završnoj fazi i kojim se želi podići kvaliteta života u Hrvatskoj te ostvariti rast plaća i mirovina.

  “To smo već jednom uspjeli kad smo bili na vlasti. Najvažnije je da je SDP spreman, da ima snagu, viziju i ljude koji su spremni po treći put preuzeti odgovornost za Hrvatsku.”

  Govoreći o poljoprivredi, naveo je kako se SDP zalaže za poljski model poljoprivrede koji u fokus stavlja male i srednje poljoprivrednike i koji povećava šansu da oni iskoriste sva EU sredstva na koja imaju pravo.

  “Moramo spriječiti ove ucjene od strane trgovačkih lanaca i uvoznih lobija kojima se onemogućava domaćim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode, i kojima se daju niske otkupne cijene pa mali proizvođači ne mogu uspjeti sve dok se uvozi po niskim cijenama. Naš je zadatak povećati otkupne kapacitete kroz jačanje zadrugarstva i poticati zajednički nastup na tržištu malih proizvođača. Planiramo izaći i s mjerom smanjenja PDV-a na repromaterijal s 13 na 5 posto što bi podignulo konkurentnost hrvatske poljoprivrede.”

  Konkurentnost treba podići i u turizmu također smanjenjem  PDV-a u ugostiteljstvu na 13% i u dijelu koji se tiče usluga smještaja, na 10%, dodao je Bernardić.

  Na pitanje strahuje li od Živog zida i toga da oni otimaju birače SDP-a, Bernardić je odgovorio da zbog Živog zida nije zabrinut jer su se oni ideološki pozicionirali na strani desnice.

  “Poptisali su referendumsku inicijativu Željke Markić protiv nacionalnih manjina, glasali su za uklanjanje Trga maršala Tita, bili su protiv  Istanbulske konvencije i protiv su Europske unije. Dakle, sve je jasno, oni su desnica. SDP je jedina brana prodoru konzervativnih desnih snaga u Hrvatskoj koje imaju za cilj diskriminirati drugačije u Hrvatskoj”, poručio je Bernardić i dodao kako je jedini cilj aktualnih referendumskih inicijativa “udar na Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina”.

  “Te su inicijative usmjerene protiv svakoga tko je drugačiji u našem društvu. One su udar na Srbe, Rome, Bošnjake, Židove i na pripadnike LGBTQ zajednice. Na podršci tima dvjema inicijativama za referendum, u Hrvatskoj su se svi razotkrili. Konkretno, zajednički ih podupiru  predsjednica Republike, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Svi su oni kao i MOST klerikalna desnica.”

  Na pitanje  kako ocjenjuje demografske mjere koje je danas predstavila predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, Bernardić je odgovorio kako je “jedina istinska demografska mjera  dobro plaćen posao, dok je sve ostalo prodavanje magle”.

  “Cilj nam je zaustaviti iseljavanje i zato smo u SDP-u prvi predložili konkretan plan za mlade i za zaustavljanje iseljavanja kroz besplatne udžbenike, vrtiće, povećanje dječjeg doplatka, sufinanciranje najma stanova itd. Sve smo to predložili prije godinu dana i žao mi je što vladajući ništa od toga nisu prihvatili, a nešto čak nisu stavili ni na dnevni red.”

  Ocijenio je kako trenutačna Vlada posljednje dvije godine nije učinila ništa značajno po pitanju zaustavljanja iseljavanja ni poticanja pronatalitetne politike.

  “Hrvatska izumire, iseljava. Nemamo vremena čekati da se sjeti nešto napraviti i dok ne podignemo plaće i mirovine i ne omogućimo da ljudi uopće dođu do sigurnog posla, situacija se neće promijeniti. Mi u SDP-u imamo plan, znamo kako povećati plaće i mirovine. Predložili smo da minimalna plaća bude 4.000 kuna neto. To je minimun minimuma ljudskog dostojanstva.”

  Bernardić je u razgovoru rekao i kako se cijelo vrijeme namjerno stvara dojam “kaosa” u SDP-u i to dok se u zemlji događa najveća korupcijska afera, afera Agrokor, dok je o odnosima u stranci rekao kako su oni slični onima u svakoj obitelji, “nekad bolji, nekad lošiji”, ali kako su, u cijelosti gledano, dobri.

   

  Demantirao je narušene odnose s potpredsjednikom stranke Zlatkom Komadinom, odbacivši insinuacije da je na posljednjoj sjednici Predsjedništva bilo povišenih tonova, a oštro je odbacio i navode da je kandidatkinju za predsjednicu GO SDP-a Grada Zagreba Aleksandru Kolarić namjeravao izbaciti iz stranke.

  Netočnim je ocijenio i da je Denis Hrestak, kandidat za tu funkciju koji je na izborima u nedjelju prošao u drugi krug s Gordanom Marasom, njegov favorit, ustvrdivši kako on kao predsjednik stranke “nema svojeg kandidata”, “SDP-ovke i SDP-ovci znaju misliti svojom glavom pa znaju sami izabrati.”

  “Normalno je da se za vrijeme trajanja kampanje podižu tenzije, ali jedino što kao predsjednik stranke ne mogu dopustiti, jest da se radi protiv interesa SDP-a”, rekao je o pojedinim istupima stranačkih kolega.

  Upitan za žestoki sukob američkih i ruskih diplomata oko situacije u Agrokoru, Bernardić je jasno poručio kako se diplomacija ne bi smjela miješati u unutarnje stvari neke države.

  “Uz dužno poštovanje prema i jednima i drugima, nedopustivo je da nam se strana diplomacija miješa u naša unutarnja pitanja. Naš je zadatak zaštiti hrvatske interese, ne američke, ne ruske, niti bilo čije treće. Obje diplomatske strane ušle su u dvorište u kojem im nije mjesto. Tu nemaju što tražiti.”

  Smatra da su potrebni i prijevremeni parlamentarni izbori:

  “Kada se dogodi ovakva korupcijska afera kao što je Agrokor, teška preko 500 mil. kn, onda Vlada daje ostavku i ide se na prijevremene izbore. Zato još jednom pozivam sadašnju vlast da idemo na izbore.”