Borzan: EU strože kažnjava kriminal i prijevare s hranom, Hrvatsku to ne zanima

    Za razliku od većine građana EU, stanovnici Hrvatske od 14. prosinca 2019. neće uživati veću razine sigurnosti hrane, jer Republika Hrvatska nije poštovala rok i omogućila primjenu nove europske regulative o službenim kontrolama u proizvodnji i prodaji hrane.

    “Donijeli smo nova pravila kako bi se na najmanju moguću razinu smanjio broj trovanja hranom i slične ugroze te kako bi se kriminal u tom sektoru strože kažnjavao. No čini se da to kod nas nije problem jer hrvatski propisi još nisu usklađeni s regulativom, nije donesen novi zakon. Vlada je imala dvije godine da to učini i nije dobro što ćemo predsjedanje s EU započeti na ovaj način,” kazala je Biljana Borzan, potpredsjednica eurosocijalista, te članica parlamentarnih odbora za sigurnost hrane i zaštitu potrošača.

    Nova EU regulativa o službenim kontrolama na europskoj razini uspostavlja jednostavan, integriran i učinkovit sustav kontrole sigurnosti hrane te strože veterinarske i fitosanitarne standarde. Europska komisija dobiva šire ovlasti da, u slučaju kada država članica ne može garantirati sigurnost hrane proizvedene na svom teritoriju, zaustavi prodaju i transport rizične hrane iz te zemlje. Kažnjavanje prijevara s hranom je značajno postroženo novim propisima. Primjenom regulative EU obvezuje države članice da prijevare s hranom financijski kažnjavaju najmanje u visini nelegalno stečenog profita ili postotkom ukupne zarade.

    “Kazne moraju biti odvraćajuće da se izbjegnu situacije u kojima je maksimalna zakonska kazna za prevare s hranom manja od zarade ostvarene prevarom. Bilo je slučajeva u kojima se pokvarenim trgovcima isplatilo varati potrošače jer je nelegalna zarada bila višestruko veća od kazni. S obzirom na ležeran stav vlade, čini se da u Hrvatskoj nema kriminala i prijevara s hranom,” zaključila je hrvatska eurozastupnica.