Članica Predsjedništva SDP-a Sara Medved u Varšavi: U sobi punoj Željki Markić, budi Justyna Wydrzyńska!

    Članica Predsjedništva SDP-a Sara Medved susrela se u srijedu u Varšavi s Wandom Nowickom, zastupnicom Poljskog parlamenta (Sejm) iz redova Nowe Lewice, stranke članice PES-a. Stranka Nowa Lewica najveća je stranka lijeve opcije, treća po broju zastupnika u Sejmu.

    Sastanak je obilježila jučerašnja presuda aktivistici Justyni Wydrzyński koju je sud proglasio krivom za pomaganje pri pobačaju. Poljska je, nažalost, zemlja s najrestriktivnijim zakonom o prekidu trudnoće u Europskoj uniji. Posljedice tog zakona osjete se svakodnevno, a neposredno je uzrokovao i smrt nemalog broja trudnica, zbog čega su se održali brojni prosvjedi.

    Međutim, aktualna Vlada je u svojim mnogim konzervativnim stavovima iznimno rigidna, a to se nažalost vidi svakodnevno.

    “Wanda je višegodišnja aktivistica i s radošću se prisjeća suradnje s hrvatskim udrugama za ženska prava. Nažalost, situacija u Poljskoj je iznimno zabrinjavajuća, a po svemu sudeći Hrvatska je na istom putu kojim je ranije koračala Poljska. U sobi punoj Željki Markić, budi Justyna Wydrzyńska!” rekla je Sara Medved.

    Izrazila je punu podršku Justyni, kao i svim ženama Poljske koje se bore za svoja prava. Na primjeru iz Poljske vidimo na što je sve jedna konzervativna vlada spremna, a to u Hrvatskoj nećemo dozvoliti.