Delegacija SDP-a na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

    Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić danas je u Kninu, zajedno s predsjednikom SDP-ova Savjeta za ratne veterane Vinkom Kovačićem, saborskom zastupnicom Martinom Vlašić Iljkić, predsjednikom SDP-a Šibensko-kninske županije Joškom Šupom, zapovjednikom bojnog broda Katičin, i tajnikom Savjeta za ratne veterane Davorom Stankovićem, nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 26. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja.

    Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” iskazali su poštovanje i zahvalnost hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata te svima onima koji su podnijeli najvišu žrtvu, položivši svoje živote za slobodnu, nezavisnu i modernu Republiku Hrvatsku.

    Vojno-redarstvenom operacijom Oluja 4. i 5. kolovoza 1995., nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba, oslobođena su područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

    Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

    U operaciji je poginuo 241 hrvatski branitelj i policajac, teže je ranjeno 572, lakše ranjeno 528, a dvoje hrvatskih branitelja vodi se kao nestalo.