Delegacija SDP-a na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Kninu,  zajedno s glavnim tajnikom stranke Nikšom Vukasom, predsjednikom Kluba zastupnika SDP-a Arsenom Baukom, predsjednikom SDP-ova Savjeta za ratne veterane Vinkom Kovačićem, saborskim zastupnikom SDP-a Igorom Dragovanom, tajnikom Savjeta za ratne veterane Željkom Gavranom te članom Savjeta Zlatkom Demercem, nazočio proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 23. godišnjice vojno-redarstvene operacije Oluja.

   

  Bernardić, Vukas, Bauk, Kovačić, Gavran i Demerac  jutros su u ime SDP-a polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “Oluja 95” iskazali poštovanje i zahvalnost  hrvatskim braniteljima, obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata te svima onima koji su podnijeli najvišu žrtvu, položivši svoje živote za slobodnu, nezavisnu i modernu Republiku Hrvatsku.

   

   

  Vojno –  redarstvenom operacijom Oluja 4. i 5. kolovoza 1995., nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba, oslobođena su područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

   

   

  Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

   

   

  “Olujom” su udareni temelji za izgradnju samostalne i demokratske Republike Hrvatske.

   

   

  Predsjednik SDP-a Davor Bernardić danas je u Kninu u izjavi za medije oštro osudio izjave srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ustvrdivši da one ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije.

   

   

  Vučićeve izjave ne doprinose uspostavi i normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije, rekao je Bernardić novinarima u Kninu na obilježavanju 23. obljetnice vojno-redarstvene akcije “Oluja” upitan za komentar o Vučićevim izjavama u kojima je Hrvatsku usporedio s Hitlerovom Njemačkom.

   

   

  Dodao je kako ga u tim izjavama najviše brine to što one ni na koji način ne pomažu ni Srbima u Srbiji, koji sve više i masovnije iseljavaju iz te zemlje.

   

  Bernardić je istaknuo kako nacionalistička retorika ima za cilj samo jednu stvar – da diže nacionalne tenzije dok u isto vrijeme Hrvati i hrvatski građani iseljavaju iz Hrvatske kao i Srbi iz Srbije.

   

   

  “Njegove izjave sasvim sigurno neće pomoći ni stabilizaciji, ali i ono što je najvažnije ni ostajanju ljudi u njegovoj zemlji”, kazao je Bernardić.

   

   

  Na pitanje bi li trebao na te izjave reagirati i premijer Andrej Plenković jer je na tom skupu na kojem je govorio Vučić nazočio i Milorad Pupovac koji je dio vladajuće većine, Bernardić je odgovorio kako to treba pitati vladajuću većinu.

   

   

  Napominjući kako vladajući imaju svoju agendu, a Vlada ovisi i o glasovima nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru, rekao je kako se SDP zalaže da se ne dira u Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina. Smatra i kako za sve oko toga treba pitati vladajuće.

   

  SDP upućuje čestitku svim građankama i građanima Republike Hrvatske povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, a braniteljima čestitamo njihov dan.

  Slobodna, napredna i demokratska Hrvatska najljepša je zahvala onima koji su podnijeli žrtvu, a na svima nama je obveza da našoj domovini osiguramo gospodarski prosperitet i stabilnost.