Domagoj Hajduković sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji “Progresivna Europa”

Međunarodni tajnik SDP-a i potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je na Interparlamentarnoj konferenciji “Progresivna Europa” u organizaciji frakcije Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Bundestagu.

Konferencija je okupila zastupnike socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka iz zemalja članica Europske unije kako bi oni uoči izbora za Europski parlament razmijenili iskustva i raspravili progresivnu perspektivu Europe za koju se, kao stranke ljevice, zalažemo, u nacionalnim parlamentima te u Europskom parlamentu.

Predsjednica SPD-a i zastupnica u Bundestagu, Andrea Nahles, u uvodnom je obraćanju “iscrtala svoju sliku” progresivne Europe koja se temelji na socijalno osjetljivom sustavu solidarnosti i održivom razvoju koji jamči zaštitu okoliša i otvaranje radnih mjesta. Naglasila je da europska ideja nema alternativu i da Europa mora biti Unija svih građana.

Olaf Scholz, savezni ministar financija Njemačke i zamjenik njemačke kancelarke, govorio je o progresivnoj perspektivi na fiskalnu politiku, izbjegavanja plaćanja poreza i poštenog oporezivanja tvrtki u Europi i šire. Dotakao se i mogućih reformi monetarne unije i pristupanja istoj članica koje još nisu uvele euro.

Hajduković je u svojem izlaganju istaknuo kako je razočaravajuće da se u prijedlogu nove financijske perspektive EU smanjuju sredstva za koheziju i poljoprivredu i da to šalje lošu poruku “mlađim” članicama Unije.

Također je naglasio kako progresivna Europa ne smije zaboraviti na regiju tzv.  Zapadnog Balkana koja još nije u Uniji te da ta regija mora imati jasnu europsku perspektivu jer je to u interesu stabilizacije regije, sigurnosti cijele Europe i posebno Hrvatske koja mora biti motor daljnjeg proširenja u regiji.

Nezaobilazna tema konferencije bio je i Brexit te kako će se njegove posljedice odraziti na budućnost Unije. Konferencija je završena druženjem s kandidatima SPD-a za Europski parlament koje predvodi Katarina Barley, federalna ministrica pravde Njemačke.