Doniranje hrane u Hrvatskoj u 2019. poraslo iznad očekivanja

Borzan i Mreža hrane Hrvatske su prije nekoliko godina pokrenuli inicijativu „Najdonator” kako bi odali priznanje najvećim donatorima hrane iz kategorija velikih trgovaca i proizvođača.

U sklopu priprema za dodjelu priznanja objavljeni su podaci o ukupnim prijavljenim donacijama. Prema podacima državnih tijela, ukupna nabavna vrijednost donirane hrane bez PDV-a u 2019. godini iznosila je 12.991.467 kn, radi se o značajnom povećanju u odnosu na 2018. kada je prijavljeno 9.936.882 kuna. Ukupno šezdeset i sedam tvrtki je Poreznoj upravi prijavilo donacije.

“Izvrsne vijesti, hvala svima koji su dali doprinos! Porast doniranja hrane za gotovo trećinu u odnosu na prethodnu godinu je velika stvar. To znači da su socijalne samoposluge i pučke kuhinje mogle bolje napuniti police i nahraniti više naših sugrađana koji su u potrebi. Od kad se bavim problemom doniranja i bacanja hrane, u Hrvatskoj je napravljen vidljiv pomak i nadam se da je ovo početak pozitivnog trenda”, kazala je potpredsjednica eurosocijalista i organizatorica priznanja „Najdonator” Biljana Borzan.

Treća dodjela „Najdonator-a“ održat će se na jesen 2020. u Europskom parlamentu, a novost je uvođenje nove kategorije u kojoj će se dodijeliti priznanje donatorima iz manjih tvrtki.

“Veseli nas što ćemo ponovno dodijeliti nagradu „Najdonator“, zajedno s eurozastupnicom Biljanom Borzan. Naime, iz godine u godinu sve je više vidljiva i svijet donatora da doniraju hranu socijalno potrebitima, ali i rad Ministarstva poljoprivrede na sustavnom rješavanju ovoga problema. Posebno bismo naglasili da povećana svijest, kao i organizacija donatora, može doprinijeti smanjenju bacanja hrane i njezina doniranja najpotrebitijima te se radujemo da ova nagrada predstavlja veliku čast, ali i obavezu donatorima”, rekao je Zoran Grozdanov, koordinator Mreže hrane.