Đujić: HDZ nakon 144 godine gasi Hrvatsku vatrogasnu zajednicu

  Uoči večerašnje saborske rasprave o Vladinom prijedlogu Zakona o vatrogastvu, SDP-ovi saborski zastupnici, ujedno i dobrovoljni vatrogasci, upozorili su da je to loš prijedlog koji ne rješava postojeće probleme vatrogasne zajednice već stvara nove. Izrazili su žalost što se temeljem ovom zakon nakon 144 godine postojanja gasi Hrvatska vatrogasna zajednica, čime županijske vatrogasne zajednice i Dobrovoljna vatrogasna društva ostaju bez krovne organizacije. Posebno prigovaraju na skraćenoj javnoj raspravi i hitnoj proceduri po kojoj se zakon planira donijeti, te najavljuju da će tražiti da se zakon raspravi kroz dva čitanja.

  “Ovo je tužan dan za hrvatske vatrogasce, sustav nije funkcionalan već godinama, i umjesto da se novim zakonom to popravi i riješe ključni problemi kao što su sustav financiranja i nepovezanost glavnog vatrogasnog zapovjednika i vatrogasne zajednice, priča se dodatno komplicira. Sustav financiranja se nije riješio, a vatrogasna se zajednica ugurala u glavnog vatrogasnog zapovjednika,” kazao je SDP-ov Saša Đujić koji je izrazio žaljenje da HDZ gasi vatrogasnu zajednicu. Đujić je ustvrdio i kako je zakon u suprotnosti sa statutom Hrvatske vatrogasne zajednice prema kojemu tročetvrtinska većina Skupštine vatrogasne zajednice jedina može odlučiti o svom gašenju, no, ta skupština se, tvrdi, nije ni sastala.

  “Zakon će donijeti samo nepravdu, prijedlog ima 80 stranica, a na njih je stiglo čak 150 stranica primjedbi, uglavnom vatrogasaca, što sve govori o kvaliteti zakona,” rekao je Đujić dodavši kako se Vlada pravdala da je zakon usuglašen s vatrogasnim zajednicama, no, uvjerava, njegova zajednica Primorsko-goranske županije nije uopće konzultirana.

  Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj žalostan je što se ovim zakonom derogira dobrovoljno vatrogastvo te uvodi kompletna centralizacija sustava vatrogastva. Posebno se čudi predviđenim visokim kaznama u slučaju da se dobrovoljni vatrogasci ne odazovu na poziv za intervenciju, zapitavši se tko će se onda u budućnosti odlučiti na ovaj volonterski posao i kakva je to poruka Vlade. Pita se i zašto u proračunu nisu osigurana sredstva za izgradnju vatrogasnih domova, naglasivši kako tri takva doma u njegovoj Krapinsko-zagorskoj županiji nisu uspjela osigurati ta sredstva kroz fondove.

  Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač naglašava kako je stiglo preko 600 primjedbi na zakon kojim se, među ostalim, ukida Hrvatska vatrogasna zajednica koja okuplja preko 150 tisuća dobrovoljnih vatrogasaca.

  (tekst: vecernji . hr)