U EU-u zabranjeni proizvodi dvostruke kvalitete: “Teško je ne biti emocionalan, ovo je kraj rovovske borbe za ravnopravnost”

  Nakon deset sati pregovora u četvrtak je konačno postignut dogovor triju europskih institucija o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda na istoku i zapadu EU u okviru revizije Direktive o nepoštenoj poslovnoj praksi.

   

  Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je rekla kako je riječ o završetku petogodišnje borbe koja će rezultirati jednakom kvalitetom svih proizvoda u cijeloj Europi.

  RAZLIČITA KVALITETA PROIZVODA U EU

  [ZABRANJUJE SE PRODAJA NAIZGLED ISTIH PROIZVODA RAZLIČITIH KARAKTERISTIKA]Biljana Borzan: "Konačno je došlo do dogovora između tri europske institucije i zajedničke pozicije vezano za problem različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu zajedničkog europskog tržišta. Zabranjuje se prodavanje naizgled istih proizvoda različitih karakteristika. Izuzeci su mogući samo ako počivaju na legitimnim i objektivnim razlozima poput nacionalnih zakonodavstva ili dostupnosti lokalnih sirovina, ali moraju biti označeni tako da kupac u trenutku kupnje zna da nije riječ o istom proizvodu."

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 22. ožujka 2019.

   

  Teško je ne biti emocionalan u ovakvom trenutku. Kad sam krenula u ovu borbu uvjeravali su me da je to unaprijed izgubljena bitka jer neću moći nadjačati pritisak multinacionalnih kompanija. Srećom, posložilo nam se, sve zemlje iz istočne EU u svim institucijama su radile u istom smjeru i nisu pristajale na kompromis“, kazala je Borzan.

  Istraživanje koje je provela s Hrvatskom agencijom za hranu je bilo kap koja je prelila čašu jer su rezultati pokazali da je trećina prehrambenih i neprehrambenih proizvoda u Hrvatskoj niže kvalitete nego u Njemačkoj, ali i skuplja.  Čak 82 posto hrvatskih građana se izjasnilo kako smatraju da nas multinacionalne kompanije tretiraju kao građane drugog reda.

  Mene su ti rezultati obvezali i obećala sam da neću stati dok ne ostvarimo stvarnu ravnopravnost za sve građane EU. To je bio rovovski posao, ali sinoć je dogovorena zabrana različite kvalitete za sve proizvode, dakle i hranu, ali i tehniku, automobile i slično“, objasnila je Borzan.

  Dragi moji, sretan nam Svjetski dan prava potrošača! U Europskom parlamentu radim kako bi potrošači iz istočne Europe te…

  Objavljuje Biljana BorzanPetak, 15. ožujka 2019.

   

  Europske institucije tako su konačno odlučile zabraniti plasiranje proizvoda dvostruke kvalitete na europsko tržište pri čemu su Europska komisija, Europski parlament i Europsko vijeće usuglasili rješenje problema različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije.

  Stvorena je zajednička pozicija između triju institucija. Najvažnije je da se zabranjuje praksa plasiranja proizvoda dvostruke kvalitete na zajedničkom europskom tržištu“, rekla je Borzan.

  Sve skupa je to završilo sinoć nakon maratonskog sastanka. Zadnji trijalog trajao je preko 10 sati i možemo reći da je to posve logično, jer je to tema koja je vrlo osjetljiva i koja s jedne strane izaziva jake emocije građana koji se osjećaju oštećeno u ovoj priči, ali i emocije velikih igrača na tržištu koji ostaju bez velikog profita zbog promjene prakse“, izjavila je Borzan na tiskovnoj konferenciji.

  U konačnim pregovorima odlučno je kako će se postojeća Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi nadopuniti zakonom o zabrani dvostruke kvalitete proizvoda, a kazna proiozvođačima za kršenje legislative za proizvođače bit će do četiri posto ukupnog prometa.

  U zadnjoj smo fazi pregovora kako bi zabranili različitu kvalitetu naizgled istih proizvoda u EU! Neće više biti robe druge klase na našim policama! U EU možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni!

  Objavljuje Biljana BorzanUtorak, 12. ožujka 2019.

   

  “To je zaista veliki iznos”, kazala je Borzan, objasnivši da se radi o mjeri odvraćanja.

  “To je iznos koji će svaki proizvođač svakako uvažiti jer ukupan promet od četiri posto velika je stavka”, smatra hrvatska europarlamentarka.

  Velika pobjeda

  Socijaldemokratska zastupnica naglasila je i kako postoje određeni izuzeci od primjene ove prakse poput poštivanja nacionalnog zakonodavstva ili iskorištavanja dostupnih lokalnih sirovina, odnosno voća i povrća koje se koristi za industrijsku izradu prehrambenih proizvoda.

  U tom slučaju smatram da je to pozitivno jer potiče lokalno poljoprivredno gospodarstvo i omogućava građanima da zadrže one okuse na koje su navikli kroz čitav svoj život“, smatra Borzan.

   

  Dogovorena je i sigurnosna odredba kojom bi se revizija učinka Direktive trebala provesti do kolovoza 2022. godine kako bi se utvrdilo funkcionira li u praksi te treba li unositi dodatne izmjene.

  Radi se o zaista velikoj pobjedi. Idući će tjedan ovu varijantu, koja je sinoć dogovorena, usvajati Vijeće. Europski parlament direktivu usvaja na plenarnoj sjednici sredinom travnja čime će proces biti potpuno završen“, zaključila je Borzan.