Europski parlament traži priznavanje gej brakova u cijeloj EU. Matić: To je civilizacijsko postignuće!

  Većina zastupnika u Europskom parlamentu podržala je danas u Strasbourgu prijedlog rezolucije kojom se traži priznanje istospolnih brakova i registriranih partnerstva u svim zemljama članicama. Rezoluciju kojom Europski parlament zahtijeva da EU ukloni sve prepreke s kojima se suočavaju LGBTIQ osobe pri ostvarivanju svojih temeljnih prava podržalo je 387 zastupnika, 161 zastupnik glasao je protiv, a suzdržanih je bilo 123.

  U rezoluciji se navodi da istospolni supružnici i partneri trebaju biti tretirani jednako kao i heteroseksualni, a brakovi i partnerstva sklopljeni u jednoj od zemalja EU trebaju biti priznati i u ostalim članicama.

  Rezoluciju su podržali SDP-ovi zastupnici Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Romana Jerković i Tonino Picula, kao i IDS-ov Valter Flego. Protiv su bili neovisni Mislav Kolakušić i konzervativac Ladislav Ilčić. HDZ-ovi zastupnici ostali su suzdržani.

  Predrag Fred Matić je u izjavi rekao da je usvajanje rezolucije civilizacijsko postignuće.

  “Ponosan sam na kolege zastupnike koji su glasali za, posebno na svoje kolege u klubu, jer smo svojim glasom svi podržali ovu važnu rezoluciju”, rekao je Matić.

  Većina zastupnika u EP-u smatra da bi i obitelji istospolnih osoba i parova (“dugine obitelji”) trebale imati jednaka prava kao i one heteroseksualnih i to u svim zemljama Unije. To se odnosi i na pravo “duginih obitelji” na ponovno okupljanje kako bi se osiguralo nesmetano preseljenje u druge države unutar EU.

  Europarlamentarci su u rezoluciji također pozvali Europsku komisiju da zbog kršenja prava LGBTIQ osoba, ali i temeljnih vrijednosti EU, poduzme mjere protiv Rumunjske, Mađarske i Poljske. Rumunjska vlada nije ažurirala nacionalno zakonodavstvo nakon što je Europski sud odredio da se odredbe o “supružniku/supružnici” primjenjuju na istospolne parove kao i na heteroseksualne. U Mađarskoj je u srpnju ove godine na snagu stupio diskriminacijski zakon kojim se u školama zabranjuje korištenje sadržaja vezanih za homoseksualnost, transrodnost i interspolnost.

  U Poljskoj je, pak, još prošle godine, veliki broj gradova i pokrajina proglasilo svoj prostor “slobodnim od LGBTIQ ideologije”, što je Europski parlament oštro osudio i odgovorio proglasivši u ožujku cijelu Europsku uniju “prostorom slobode za LGBTIQ osobe”.