Forum mladih SDP-a obilježio Međunarodni dan sestrinstva

    Javni zdravstveni sustav jedan je od temelja socijalne države i njegova važnost vidljiva je svakodnevno, a posebno u doba kriza poput pandemije u kojoj se trenutno nalazimo. U mnogim su krizama upravo zdravstvene radnice i radnici oni koji podnesu najveći teret i tako je i trenutnoj situaciji. Upravo oni svojom stručnošću, požrtvovnošću, hrabrošću i neumornom brigom o zdravlju pojedinaca i društva učinili su da i kroz ovu zdravstvenu krizu prolazimo sa što manjim posljedicama. Hvala svim liječnicama i liječnicima na smirenosti, stručnosti i liječenju, no ovim putem želimo posebnu zahvalu uputiti upravo medicinskim sestrama i tehničarima.

    Povodom Međunarodnog dana medicinskih sestara i tehničara Forum mladih SDP-a izrazio je simboličnu podršku medicinskim sestrama i tehničarima s transparentima zahvale ispred bolnica u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Varaždinu, Zadru, Rijeci, Zaboku, Bjelovaru, Virovitici, Križevcima…

    Mnogobrojni su problemi s kojima se susreću medicinske sestre i tehničari – od malih plaća, prekovremenog rada, neujednačenih uvjeta rada pa sve do nedostatka od oko 12.000 medicinskih sestara i tehničara čime je zdravstveni sustav pod ogromnim opterećenjem. Zbog nedostatka kadra postojeći kadar mora raditi puno više, a česti prekovremeni rad utječe na zdravlje medicinskog osoblja, gdje često jedna medicinska sestra u isto vrijeme skrbi i o nekoliko desetaka pacijentica i pacijenata.

    Simboličnu gestu nismo učinili samo danas zbog okolnosti u kojima se nalazimo, već želimo istaknuti svjesnost teških uvjeta u kojima rade, a koliko su upravo oni važni za zdravstveni sustav i društvo općenito. Svjesni smo da je to njihov posao, ali iskustveno znamo da on nije samo posao, nego poziv koji obavljaju s toliko empatičnosti i požrtvovnosti. Od njih kao društvo možemo jako puno naučiti o hrabrosti, odgovornosti, stručnosti i empatičnosti.

    Hvala vam na svemu, ne samo u doba korona-virusa, nego i inače – za svaku stisnutu ruku, obrisanu suzu i lijepu riječ!