Forum mladih SDP-a prikuplja potpise protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja

  Forum mladih SDP-a Hrvatske u subotu je na Trgu bana Jelačića u Zagrebu organizirao potpisivanja peticije protiv povećanja cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja za 19 kuna.

  Potporu akciji Foruma mladih dao je i saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić koji je poteze Vlade u zdravstvenom, mirovinskom i socijalnom sustavu ocijenio sramotnima.

  “Sramota je ove Vlade da preko leđa građana se konsolidira proračun, da se na teret građana i smanjuju prava u zdravstvenom sustavu. Ovo što je sada predviđeno je nečuveno i građani su opravdano ljuti i opravdano negoduju za ono što nam se sprema, a to je privatizacija i amerikanizacija zdravstvenog sustava.” – Mirando Mrsić

  Zastupnik Mrsić istaknuo je da je zdravstveni sustav temelj socijalne države, a Hrvatska je socijalna država i trebamo očuvati tu socijalnu komponentu. “Ovo što se sada predviđa je demontaža socijalne države. Ne očekujem da će to donijeti konsolidaciju zdravstvenog sustava jer prave reforme se ne vide, a ovo što sada vidimo je samo uzimanje novca iz džepova građana da bi se sanirao zdravstveni sustav. Vlada bi trebala provesti druge mjere, mjere racionalizacije i povećanja učinkovitosti, a ne uzimati novac iz džepova građana da bi konsolidirala svoju nesposobnost”, poručio je Mrsić.

  Podsjetio je na rezultate iz 2015. godine koji pokazuju da se gospodarstvo oporavilo, da imamo preko 30 tisuća novih radnih mjesta i da ekonomija ide naprijed. “Mi smo sve to napravili, a da nismo dirali u socijalna prava građana. Ova Vlada je samo trebala nastaviti tim putem, a očito da su krenuli nekim drugim putem i očito je da su ove reforme vezane uz onaj famozni dokument iz Bavarske IFO instituta koji predviđa da ćemo proći kroz dolinu suza kako bi poslodavci i kapital imali više novaca na uštrb građana”, rekao je Mirando Mrsić.

  Na upit o reformi hitne pomoći odgovorio je da i ta reforma ide u smjeru uzimanja novca iz džepova građana i stavlja one koji rade u hitnoj pomoći u neugodan položaj, jer onaj koji bude odlučivao je li netko hitan ili ne stavlja sebe u vrlo neugodnu situaciju. Odluka te osobe može prouzročiti smrt ako se procijeni da slučaj nije hitan pa pacijent ode iz hitne službe i zbog nepravodobne pomoći nastupi smrtni ishod.

  “Hitna služba je okosnica zdravstvenog sustava, ona bi trebala biti dostupna svima i ne bi se trebala vezati uz plaćanje, kao što ni dopunsko zdravstveno osiguranje ne bi trebalo poskupiti jer u konačnici ćemo doći da će samo oni koji imaju novaca moći doći do zdravstvene zaštite, a oni koji nemaju novaca to neće moći. Temelj ove države i solidarnog zdravstva je da svi, bez obzira na svoja primanja, mogu doći do adekvatne i dobre zdravstvene zaštite.” – Mirando Mrsić

  Mrsić je rekao i da smatra da se ovom reformom ništa neće riješiti, a djelatnici koji rade u hitnoj pomoći će postati još više opterećenih te postavio pitanje tko će biti kriv ako netko premine jer je netko ocijenio da se ne radi o hitnom slučaju, medicinska sestra koja je u tom trenutku odlučila da ta osoba nije hitna ili ministar koji je postavio takva pravila.

  Rad Vlade u prvih sto dana zastupnik Mrsić ocijenio je nulom. “Vlada kao vlada de facto ne postoji, nema novih zakonskih rješenja, ima puno lutanja i probnih balona, ali ništa konzistentno i sva sreća da ekonomija koju smo pokrenuli 2015. nastavlja svojim ritmom bez obzira na ovu Vladu. Ništa pozitivno nemam za reći o ovoj Vladi”, zaključio je Mirando Mrsić.

  Predsjednik Foruma mladih SDP-a Hrvatske Nenad Livun rekao je da će forumaši cijeli idući tjedan nastaviti skupljati potpise diljem Hrvatske.

  “Pozivamo sve građane da još ovih desetak dana izađu van i gdje god vide naše aktiviste, neka dođu potpisati peticiju te ćemo nakon toga s kolegama iz HSU-a ići predati potpise ispred Vlade. Tamo ćemo održati press konferenciju i obznaniti koliko smo potpisa skupili”, poručio je Livun.