Forum žena u akciji “Stani” protiv nasilja: Sigurnost žena je odgovornost države!

    U ponedjeljak se u više od 20 gradova diljem Hrvatske u organizaciji civilnog društva održala akcija pod nazivom “Stani”, koja za cilj ima upozoriti javnost na sve češće nasilje u obitelji i porast femicida u našem društvu. S porukom “sigurnost žena je odgovornost države”, predstavnice Foruma žena SDP-a sudjelovale su u akciji kako bi ukazale na problem rodno uvjetovanog nasilja koje se ni pet godina nakon usvajanja Istanbulske konvencije ne smanjuje.

    Ženske organizacije i inicijative pozvale su sve žene u Hrvatskoj da u ponedjeljak 21. kolovoza u 16 sati stanu na 15 minuta, gdje god se nalazile, i iskažu solidarnost sa svim ženama koje trpe nasilje.

    Akcija je i svojevrsni ispraćaj brutalno ubijene Nizame Hećimović u Bosni i Hercegovini, čije je ubojstvo još jednom pokazalo nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja na ovim prostorima.

    Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem. Razlog eskalacije broja ubojstava žena je u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.

    Žene su diljem Hrvatske uputile apel Vladi Republike Hrvatske tražeći da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida, da se femicid definira kao zasebno kazneno djelo u Kaznenom zakonu, da se donese zakon koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu i da se donese Nacionalna strategija koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.