Forum žena SDP-a Hrvatske i Forum žena Grada Zagreba osuđuju postavljanje plakata seksističkog sadržaja u vozilima ZET-a

  Socijaldemokratski Forum žena SDP-a Hrvatske i Forum žena Grada Zagreba oštro osuđuju postavljanje plakata u vozilima ZET-a kojima se grubo vrijeđa dostojanstvo žena konstatacijom kako “alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama…”.

  Činjenica je da su navedeni plakati postavljeni s primarno plemenitim ciljem – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom.  No, način na koji je to izvedeno je potpuno neprihvatljiv i predstavlja demonstraciju seksizma i školski primjer promicanja rodnih stereotipa.

  Takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

  Kako je vidljivo, naručitelj spornoga plakata je Ured za zdravstvo Grada Zagreba, koji je u navedenoj kampanji surađivao s udrugom pod nazivom Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR.

  Cijeneći nastojanje udruge da djeci pruži mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, kako tvrde, ističemo kako smo upravo mi odrasli ti koji trebaju i moraju korigirati stavove djece ukoliko oni posljedično dovode do kršenje ljudskih prava, u konkretnom slučaju, prava žena.

  Osobito je to važno u gradu, Gradu Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja, čija je zadaća, između ostaloga, podučavati učenike i učenice o značaju ljudskih prava, važnosti međusobnog uvažavanja i rodnoj ravnopravnosti.