Forum žena SDP-a o izboru nove državne odvjetnice

Uz više kontroverznih i začuđujućih konstatacija koje je potencijalna i od HDZ-a preferirana glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek izjavila u svojem nastupu pred saborskim odborom za pravosuđe, ističemo kako obeshrabruje i ona kako ulogu žena sagledava  primarno kao onih koje rađaju i odgajaju djecu, a one manje uspješne u odgoju, odgoje sinove nasilnike.

Najavila je, naime, borbu protiv obiteljskog nasilja, pa je začinila izjavom kako žene moraju imati samopoštovanje, te startno pokazala esencijalno nerazumijevanje ove problematike da ne kažemo i svojevrsnu neosjetljivost za žrtve. Podcrtala je teze o odgoju djece i vlastitim pozitivnim primjerom. Nažalost, u Hrvatskoj nije nesvakidašnje ovakvo shvaćanje majčinstva i roditeljstva. Vrlo veliki broj žena i dalje odgoj djece smatra isključivo svojom zadaćom, a djeca su i dalje isključivo “slika odgoja svoje majke”. Ali, od buduće glavne državne odvjetnice očekujemo veću zrelost i educiranost u stavovima o ulozi i položaju žena u društvu. Prije svega, iz razloga što će se institucija glavne državne odvjetnice baviti i vrlo teškim deliktima na štetu žena ili će žene biti sudionice postupaka. I tada će morati razumjeti i okolnosti u kojima se one nalaze i u kojima žive.

Ovaj primjer još jednom pokazuje da koliko je važno da je više žena na pozicijama odlučivanja, toliko je važno da one razumiju status žena u zemlji u kojoj žive i o kojima će, između ostaloga, donositi ključne odluke.