Fred Matić izabran za potpredsjednika Odbora za ribarstvo u EP-u

  Hrvatski europarlamentarac Fred Matić izglasan je kao potpredsjednik Odbora za ribarstvo u Europskom parlamentu.

  “Velika mi je čast što su kolegice i kolege prepoznale moj dosadašnji rad te mi pružili priliku da s nove pozicije nastavljam raditi za dobrobit naših ribara i ribarskog sektora”, napominje zastupnik Matić.

  U ovom mandatu Matić je bio zadužen za donošenje mjera pomoći ribarima, uzgajivačima u akvakulturi i prerađivačima ribljih proizvoda kao reakcija na energetsku krizu uzrokovanu ratom u Ukrajini. Također, nedavno je radio na novoj Strategiji EU-a o iskorištavanju obnovljivih izvora energije na moru koja je u ovim vremenima od posebnog značaja za planiranje i provođenje mjera koje vode tome da Hrvatska postane energetski samoodrživa.

  Matić: “Pred nama su velika izvješća koja će imati ogroman utjecaj na budućnost ribarstva, kao što je kontrola ribarstva i Uredba o obnovi prirode te se nadam da ćemo ih do kraja mandata uspjeti izglasati u Europskom parlamentu. Moj cilj za nadolazeću godinu je dovršiti novu sveobuhvatnu Uredbu o obnovi prirode kojom se utvrđuju mjere i sredstva pomoću kojih će države članice započeti aktivnu obnovu svojih šuma, poljoprivrednih dobara, rijeka, mora i ostalih prirodnih bogatstva.”

  Kao izvjestitelj Socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, Matić je zadužen za pitanje obnove morskih ekosustava, a posljedično i ribljeg fonda.

  Usvajanje ove Uredbe predstavit će prijelomni trenutak za biološku raznolikost EU-a, a bit će prvi novi zakonodavni instrument EU-a o očuvanju prirode otkako je EU Direktiva o staništima stupila na snagu 1992. godine i prvi pravni zahtjev za obnovu prirode velikih razmjera.

  “Prijedlog novog zakona upravo i je omogućiti državama hitno djelovanje i početak obnove prirode na temelju obvezujućih ciljeva koji se već mogu mjeriti i pratiti”, završava Matić.