Glasovac i Ahmetović: Postoji drugačija Hrvatska koja smatra da žene nisu drugotna bića

  Današnjom akcijom u organizaciji TrAŽene – trogirske aktivne žene, zajedno s Forumom žena SDP-a Trogir, saborskim zastupnicama Mirelom Ahmetović i Sabinom Glasovac te Ivanom Perišin, predsjednicom SDP-a Kaštela, poslana je poruka ohrabrenja svim ženama koje trpe bilo koju vrstu nasilju.

  “Moramo pokazati kako postoji drugačija Hrvatska koja smatra da žene nisu drugotna bića, da zaslužuju slobodu i da nema tog muškarca koji može odlučivati kako će se žena odijevati, ponašati i na koji način će raspolagati svojim tijelom i životom. Potrebno je braniti sva ona prava koja su izborile generacije žena prije nas. Ne zaboravimo ovako su stvari počele i u Poljskoj, a znamo koliko se danas tamo krše ženska prava. Poruka treba biti jasna! Žene Hrvatske neće i ne smiju živjeti u Gileadu i to nećemo dopustiti onima koji bi htjeli Hrvatsku pozicionirati na takvu kartu Europe.

  Ovakvi pokreti su jako dobro organizirani, izdašno financirani i imaju jednu agendu, a to je borba protiv određenih manjina i borba protiv žena. Oni su protiv emancipacije žena i prava da raspolažu svojim životom i tijelom, da vješto kombiniraju profesionalni i privatni život. Njihovi srednjovjekovni porivi ženu bi vratili u kuhinju i zatvorili je u kuću bez prava glasa. Nadam se da se u Hrvatskoj to nikada neće dogoditi, jer veliki dio građana pokazuje kako želi društvo u kojem će svako ljudsko biće živjeti emancipirano, slobodno i odgovorno”, kazala je Sabina Glasovac.

  “Suprotstavljamo se religijskim fanaticima koji koriste javne trgove kako bi promovirali svoju političku agendu za koju su plaćeni, a kojoj je cilj porobljavanje i nazadovanje žena. Hrvatska je sekularna država i moramo se držati onoga što je zapisano u Ustavu, a to je potpuna sloboda i jednakopravnost svih ljudi u Hrvatskoj. Ova politička skupina želi to promijeniti.

  Tješi me nedavno provedena anketa medu građanima koja pokazuje kako u 70 postotnom omjeru podržavaju tezu da ovakvim političkim aktivistima nije mjesto na trgovima. Svjedoci smo kako je pripadnika koji se pridružuju religijskim fanatičkim aktivnostima sve manje i manje i vjerujemo da će doći trenutak kada ih više neće ni biti”, kazala je načelnica Omišlja, SDP-ova politička tajnica i saborska zastupnica Mirela Ahmetović.

   

  (tekst: dalmatinskiportal.hr)