Glasovac: Umjesto da se bave obnovom i ključnim problemima građana, HDZ se bavi teorijama zavjere protiv Vlade

  Iz Kluba zastupnika SDP-a u utorak su nakon sjednice Predsjedništva Sabora istaknuli kako su nezadovoljni činjenicom da je SDP-ov prijedlog izmjena zakona o obnovi potresom zahvaćenog područja Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, kojim je intencija obuhvatiti i potresom pogođena područja Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, tek predviđen kao 55. točka na dnevnom redu Sabora.

  “Nije nam jasno koje su to 54 točke važnije od obnove potresom pogođenih područja. To je nešto što ne možemo tolerirati. Ovaj smo prijedlog zakona odmah početkom siječnja uputili u proceduru i zaista smo očekivali da će doći na dnevni red puno prije, jer je ovo prioritetan problem za brojne obitelji,” rekla je potpredsjednica Sabora i SDP-a Sabina Glasovac.

  Umjesto da se počnu rješavati ključni problemi građana, a to je sigurno obnova srušenih i oštećenih kuća, HDZ se bavi teorijama zavjere protiv Vlade i irelevantnim pitanjima poput kaže li se na hrvatskom jeziku Banija ili Banovina, rekla je Glasovac, ustvrdivši kako je ispravno i jedno i drugo, ali to neće obnoviti niti jednu kuću niti pomoći sudbini građana na tom području.

  Izjavu potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za demografiju i demokraciju nazvala je nedemokratskom.

  “Ako je išta posao medija, onda je to propitivati, pisati, izvještavati i informirati hrvatsku javnost, neovisno o tome što se neke informacije nekima neće svidjeti. Ako je od bilo koga, puno je, a ako je od potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za demokraciju – previše je. To je sramota ne samo za gospođu Šuicu, za HDZ, za gospodina Plenkovića, nego je to sramota i za Hrvatsku, ali i Europsku uniju,” rekla je Sabina Glasovac.

  Dramatično se kasni i s rješenjima za Zagreb, a nastavi li se ovakvim tempom, bojimo se što će biti s obnovnom Sisačko-moslavačke županije.

  Arsen Bauk je istaknuo da je Klub zastupnika SDP-a u saborsku proceduru uputio prijedlog zaključka kojim Sabor poziva Državnu reviziju da napravio reviziju u robnim zalihama, te će se SDP priključiti inicijativi oporbe u formiranju istražnog povjerenstva koje bi istražilo obnovu poslije rata, ali ne samo na području zahvaćenom razornim potresom, nego i na ostalim područjima koja su seizmički aktivna.

  “Već vidimo pokušaje, što pravne što retoričke, od strane HDZ-a da nađe razloge zašto da se povjerenstvo ne formira i da ne počne s radom. Mi ćemo se truditi da im damo što manji prostor,” rekao je Bauk.

  (foto: Patrik Macek/PIXSELL)