Grbin: Evidentno je da je došao trenutak da ova Vlada ode

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin istaknuo je danas u Saboru kako zadnja dva dana svjedočimo napisima u medijima koji govore o novom ozbiljnom problemu u Vladi, o tome da se jednoj ministrici prijeti, a koja o tome ne obavještava policiju nego govori putem medija.

“Situacija je u najmanju ruku sumnjiva, tim više što se u jednom od tekstova spominjalo da je osoba koja prijeti ministrici nitko drugi do posebnog savjetnika Andreja Plenkovića. Ovo se mora raščistiti, javnost mora znati o čemu se ovdje radi. I upravo je zbog toga jako dobro da ćemo sutra u Saboru imati prilike raspravljati o osnovanju istražnog povjerenstva koje bi se trebalo baviti upravo europskim fondovima, pritiscima na one koji rade na dodjeljivanju sredstava i o institucionalnom okviru koji evidentno u Hrvatskoj ne funkcionira”, rekao je Grbin.

“Prošlog tjedna imali smo priliku čitati o jednom slučaju dodjeljivanja sredstava na području Petrinje, gdje je postupak proveden po načinu najbrži prst, a ona je sve obustavljeno iako su neki poduzetnici dobili rješenja i počeli provoditi poslovne aktivnosti. I tu se nažalost moram vratiti na onu priču da Hrvatska s ovakvim ponašanjem Andreja Plenkovića i njegove ekipe postaje slučajna država. A Hrvatska slučajna država niti je bila niti smije biti.”

Rekao je da sutra očekuje vrlo otvorenu raspravu o istražnom povjerenstvu, da se riješe stvari koje u Hrvatskoj očito ne funkcioniraju.

“Od ministarstva preko SAFU-a pa nadalje postojali su političk pritisci i upletanja. Nažalost, danas postoje kazneni postupci, od ministrice Žalac pa nadalje. Evidentno je da nam ovakvo istražno povjerenstvo treba i da nam treba potpuna promjena sustava raspolaganja fondovima EU jer oni danas u Hrvatskoj nisu ono što bi trebali biti, a to je motor razvoja ove zemlje. Novac mora doći do onih kojima je stvarno potreban, a politika u tome ne smije imati prste”, rekao je šef SDP-a.

Navodi da je zanimljiva priča da je s jedne strane posao oduzet Omega softwareu, nemam ništa protiv toga, a s druge strane je dodijeljen Fini koja ga je onda opet pod zanimljivim okolnostima dao podizvođaču. Dakle, pitanje je da li to iz jednog HDZ-ovskog klana posao prebacuje drugom.

“Evidentno je da u sustavu u kojem radi navedena ministra stvari ne funkcioniraju. Činjenica o tome kome je dodijeljen posao je isto javan. Znamo da je išao Fini i da je dodijeljen trećem. Mislim da je trebao napokon biti raspisan jedan transparentan javni natječaj na kojeg se može javiti svatko tko ispunjava uvjete i tko može taj posao napraviti. Otkrili smo da se IT sektor sve više počinje koristiti kako bi se novac izvlačio, kako bi curio na sve strane. Očito je da se u Hrvatskoj EU fondovi ne koriste kako bi se Hrvatskoj i građanima pomoglo, nego da je netko pronašao novu nišu u koju će zagrabiti i pronaći novac za sebe i sebi bliske osobe”, rekao je Grbin.

Ističe da je zatražio već ranije da se u javnost izlazi isključivo s provjerenim informacijama i iza kojih stoji struka, da se ne proizvodi panika i uzbuna.

“Ja onda ne mogu nego zaključiti da je nekome u interesu, a tu je prvenstveno Andrej Plenković, da se govori o neprovjerenim informacijama i špekulacijama, umjesto da govorimo o konkretnim stvarima, kao što je činjenica da su gospodarstvenicima počeli dolaziti novi računi za struju koji govore da će struja za gospodarstvo rasti četiri puta. S 36 lipa na 1,46 kuna. A mi govorimo o neprovjerenim informacijama vezanima za dron koji se kontinuirano puštaju i serviraju javnosti.

Da, situacija vezana uz pad drona je ozbiljna. Da, dogodili su se ozbiljni sigurnosni propusti. Bilo u toj letjelici eksploziva ili ne bilo, to se nije smjelo dogoditi. Moglo je pogoditi zgradu. Nas je spasila sreća, a sreća ne može biti nešto na čemu Hrvatska počiva. Hoću da se o dronu priča onda kada stručnjaci utvrde sve činjenice. Ovo sada kada političari lupetaju samo uzbunjuje javnost. Moram stati dok ne dobijemo podatke što se tamo točno dogodilo. I ako je točno ovo da eksploziva nije bilo, iako se danima tvrdilo da je, e onda ja stvarno ne znam kako bih ovo nazvao”, rekao je.

Hrvatskoj su potrebni prijevremeni izbori, smatra. Ankete su pokazale da građani to žele.

“Kada premijer odlučuje u Vladi zadržati osobe protiv kojih se vodi kazneni postupak, više nisu problem oni, nego Andrej Plenković. Evidentno je da je došao trenutak da ova Vlada ode.”