Grbin i Hrelja od Vlade traže da prenese vlasništvo nad domovima umirovljenika u Istarskoj županiji

Saborski zastupnici iz Istre, Peđa Grbin (SDP) i Silvano Hrelja (HSU), predložili su u utorak premijeru Andreju Plenkoviću da darovnicom Vlade prenese vlasništvo nad domovima umirovljenika u Istarskoj županiji na ustanove koje u njima rade, kako bi mogle lakše dobiti kredite za obnovu fasada, podizanje energetske učinkovitosti, proširenje kapaciteta, osuvremenjivanje smještaja za starije.

Grbin je na konferenciji za novinare u Saboru napomenuo da je Vlada prije godinu i pol dana u Šibensko-kninskoj županiji, u Kninu, prenijela vlasništvo na lokalnu ustanovu koja se bavi brigom za starije.

Dodao je kako je Vlada Porečko-pulskoj biskupiji predala zgradu koja se nekada u Puli koristila kao dom za odrasle psihički bolesne osobe, a s takvim darovnicama nastavila je i nedavno kada je prostor s više od 30 tisuća četvornih metara, vrijedan više od 80 milijuna kuna, prepustila Katoličkoj crkvi.

“Kada već postoji volja Vlade da prepušta imovinu u vlasništvu Republike Hrvatske raznim institucijama, nažalost poglavito Crkvi, a ne i drugima, smatramo da ne postoji nikakva zapreka da se domovi umirovljenika na području Istarske županije, a vjerujem da postoji interes i u drugim županijama, prepuste onim ustanovama koje u njima djeluju i koje se brinu o starijim osobama kako bi mogli biti učinkovitiji”, poručio je Grbin.

Tada bi te ustanove, naglasio je, mogle obnavljati te zgrade, dograđivati, ali i lakše pristupali europskim fondovima, s obzirom da su riješeni vlasnički odnosi preduvjet za kandidiranje za europska sredstva.

“Ako se ove stvari ne naprave i ako se ne osiguraju sredstva za domove umirovljenika, onda je razumljivo da se ja s 39 godina života bavim ovim pitanjima, jer ću za godinu do dvije morati aplicirati za dom umirovljenika želim li sa 70 ili 80 godina doći na red, s obzirom na to kolike su liste čekanja”, zaključio je SDP-ov zastupnik.

I Hrelja je izrazio uvjerenje kako Vlada to treba učiniti, podsjetivši na slično rješenje u Kninu, a pozvao je da se i drugdje vlasništvo prenese regionalnoj samoupravi koja je osnivač tih ustanova.