Grbin i Lalovac u Križevcima: Promjenom načina usklađivanja i trajnim dodatkom mirovine će rasti na 750 eura

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i saborski zastupnik Boris Lalovac u utorak su u Križevcima predstavili dio SDP-ove mirovinske reforme koji se odnosi na njihov rast u četiri godine, a prema kojiem bi prosječna mirovina do 2027. mogla iznositi 750 eura.

  Predsjednik SDP-a Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić istaknuo je kako inflacija najteže pogađa umirovljenike i siromašne građane, a cijene divljaju iz dana u dan, što se jasno može vidjeti na policama u trgovinama.

  “SDP je odlučio pomoći umirovljenicima s paketom mjera da mogu dostojanstvenije živjeti u našem društvu, da imaju za hranu, da imaju od čega živjeti i to ćemo danas predstaviti u Križevcima”, rekao je Golubić.

  Peđa Grbin je istaknuo kako je SDP prvi izišao s jasnim prijedlogom, kojeg za razliku od svega drugoga što slušamo zadnjih dana odlikuje jedna vrlo bitna činjenica, a to je da su mjere SDP-a trajne, stalne i ne ovise o potrebama izbornog dizanja rejtinga pojedine stranke.

  “Ono što mi predlažemo ima dva elementa. Jedno je promjena načina usplađenja, a drugo je trajni dodatak na mirovinu, kao trajno povećanje koje bi trebalo osigurati i jedan i drugi element da mirovine u roku od četiri godine s prosječnih 500 eura za prosječnu starosnu mirovinu dođu na prosječnih 750 eura. Na prvi pogled čini se nemoguće, ali je realno i moguće, ako postoji politička volja da se to i ostvari.

  Mi u SDP-u je imamo. Želimo to napraviti. Proračun to dopušta, ali ono što je važno, umjesto da se licitira s mjerama koje bi trebale biti čisto nekakvo trenutno malo olakšanje, od danas do sutra, kao što smo vidjeli u zadnjih godinu dana, potrebno je trajno i sustavno rješenje koje će omogućiti dostojanstven život naših umirovljenika, a ne da ovise o dobroj volji trenutka ili, što je puno češće slučaj, o financijskim mogućnostima svoje djeca”, rekao je Grbin.

  Upravo zato, kaže, trajni dodatak i promjena načina usklađenja služe kao jamac da već u četiri godine može doći do toga da mirovina sa sadašnjih 40% prosječne plaće dođe na preko 50% prosječne plaće.

  Lalovac je istaknuo kako inflacija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj ponovo ubrzava.

  “Zabrinjavajuće je da se temeljna inflacija uvukla u svaki hrvatski proizvod. Kada se maknu cijene hrane i energije, ta je inflacija najveća u Europi. U ostatku Europe ona iznosi 5 posto, a u Hrvatskoj 9,2 posto. Takvu inflaciju nećemo iskorijeniti do 2026. godine. Sve populističke mjere koje Vlada donosi ne diraju temeljnu inflaciju. Inflacija puno brže raste od dohotka i ona u kolovozu iznosi 8 posto. Umirovljenici će kroz usklađivanje to dobiti za narednih šest mjeseci. Umirovljenici nisu nikad gore živjeli jer se mirovine usklađuju nakon šest mjeseci i usklađuju se po manjem faktoru. Vlada te probleme ne može držati pod kontrolom i zatražili smo da naprave analizu tko generira inflaciju u Hrvatskoj. Pokazalo se da su Vladine i HNB-ove mjere protiv inflacije loše, novci se troše, a ne dolaze do umirovljenika i onih kojih najlošije žive u društvu”, rekao je Lalovac.

  Ono što je ministar Filipović napravio s objavljivanjem cijena na internetu smatra potpunim fijaskom.

  “Recite mi jednu mjeru koju su oni donosili da je suzbila inflaciju, da se bori s njom? A o HNB-u da ne pričamo. Jer se jednostavno boje, ne znam da li zbog nekih interesa, privatnih ili nekih drugih, da zagrizu tamo gdje se generira inflacija. I to ćemo pitanje otvoriti i na aktualicu jer vidimo da ove sve mjere ne prolaze, a novci se troše, i novci dolaze do određenih skupina društva, međutim ne dolaze do građana, ne dolaze do umjerovljenika, ne dolaze do onih koji najlošije žive u društvu i nažalost u ovim mjerama inflacije neko će se obogatiti, a mnogi će osiromašiti”, rekao je Lalovac.