Grbin za Media servis: SDP je i dalje vođa oporbe

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin gostovao je u Intervjuu tjedna Media servisa gdje je pričao o aktualnim političkim zbivanjima, kao i o situaciji u stranci.

  “SDP je definitivno vođa oporbe, oko toga nema dvojbe. Raskol u SDP-u se nije dogodio. Jedino što se dogodilo je to da su određene zastupnice i zastupnici odabrali vlastiti privatni interesa umjesto interesa stranke, ali još više umjesto interesa onih građana koji su ih upravo na listi SDP-a izabrali u Sabor. Sigurno da je teže raditi kad nas je manje, ali s druge strane nećemo biti opterećeni određenim problemima koje su nam te kolegice i kolege stvarali”, rekao je.

  Neki od 18 bivših članova poručuju da se u SDP-u ne uvažavaju pluralizam i različita mišljenja. Grbin na to odgovara:

  “Uvažavanje tuđih stavova mora doći i s jedne i s druge strane. Ako ti odlučiš da ćeš prihvatiti i podržavati samo ono što ti se sviđa, a na sve ono što nisi zadovoljan pokazati palac dolje, onda si upravo ti taj koji pokazuje netoleranciju i nespremnost na dijalog”.

  “SDP će se doista promijeniti na način da će daleko više brinuti o stvarnim problemima građana i nuditi rješenja za njih. To će biti u fokusu mojeg rada do sljedećih parlamentarnih izbora na koje SDP izlazi spreman ponuditi bolju Hrvatsku, bolje društvo i bolji standard za građane. To je ono čime se, da tako kažem, zamaram kada govorim o svom političkom radu i djelovanju, a ne one onim što moje bivše kolege misle.”

  Grbin kaže da ima onih koji nisu zadovoljni i koji su htjeli da se problem riješio na drugačiji način.

  “SDP u ovom trenutku ima više od 20.000 članova. Hoće li netko otići, to ne mogu reći jer je to odluka svakog pojedinca. No ono čime sam ugodno iznenađen je koliki broj ljudi nam se u zadnjih nekoliko dana priključio, koji su se javili jer su zadovoljni što je ovo sve ipak na neki način privedeno kraju, što smo pokazali odlučnost da probleme koje imamo unutar sebe riješimo pa makar i na težak način”, istaknuo je Grbin.

  “Ako sabotiraš rad stranke, ako vrijeđaš stranku, ako napadaš njeno djelovanja i izgovoriš sve ono što su neke od kolegice i kolega napravili, onda ti sam odlučuješ da ne želiš biti dio tima”, izjavio je.

  Što se tiče drugih aktualnosti u zemlji, osvrnuo se na poskupljenja u zemlji, poglavito na najviše cijene goriva dosad.

  “Naravno da Vlada mora reagirati i upravo zato je SDP formirao i predložio program smanjenja trošarina, kojeg je predstavila kolegica Mirela Ahmetović. U njemu govorimo i pozivamo Vladu da reagira. Ne možemo se skrivati iza toga da su trošarine bile ovakve i kada je cijena goriva bila 8 kuna”, istaknuo je Grbin.

  Što se tiče obaveznih covid-potvrda za sustav zdravstva i socijale, ističe da je takav potez nažalost bio nužan, a o tome hoće li proći na Ustavnom sudu, odgovorio je:

  “Ne želim prejudicirati odluke Ustavnog suda jer su u zadnje vrijeme postale takve da nitko ne može pretpostaviti kakve će biti, osim da u pravilu idu u korist Vladi i HDZ-u.”

  Ovog tjedna saborski zastupnici će glasati o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću. Grbinova ruka bit će u zraku, otkrio je i zašto.

  “S jedne strane pokazuje ogromno znanje, a druge strane pokazuje i hrabrost kada je to znanje implementirao na pravi način. Ono što je za mene kao socijaldemokrata najvažnije, išao je protiv jačega u korist slabijega i oštećenoga. Ako tu hrabrost, koju je pokazao u slučaju švicarskog franka, pokaže na novom mjestu na koje će ovoga petka, uvjeren sam, biti izabran, onda će to za hrvatsko pravosuđe biti dobar početak”, zaključio je Grbin.