Grbin: Ne možemo dopustiti da hrvatski Ustav bude kolateralna žrtva rata u Ukrajini

  “Žrtve rata su prije svega ljudi i ljudski životi. Žrtva rata često je i istina, svjedočili smo to u Domovinskom ratu, gdje još i dan danas nekima moramo objašnjavati tko je u Hrvatskoj bio agresor, a tko žrtva, iako mi to jako dobro znamo jer smo to osjetili na svojoj koži. Srećom, u ovom ratu koji bijesni u Ukrajini čitav svijet zna tko je napao, a tko se brani, tko brani svoju kuću, tko brani svoj dom, tko brani sebe.

  Međutim, ratovi često imaju i još jednu žrtvu, a to je zakonitost. To je poštovanje prava. To je poštovanje reda i načina odlučivanja. I dok je donekle razumljivo da žrtva zakonitosti bude pravni poredak zemlje koja sudjeluje u ratu, mi u SDP-u ne možemo dopustiti da hrvatski pravni poredak, hrvatski Ustav bude kolateralna žrtva ovoga sukoba. Mi u SDP-u ne možemo dopustiti da se provodi ovakav napad na demokratski pravni poredak i na ono što smo gradili zadnje 32 godine.

  Kroz nekoliko dana obilježiti ćemo godišnjicu usvajanja našeg Ustava. Mi ne možemo dopustiti da taj Ustav padne i da zbog sukoba dva ega dovedemo u pitanje sve ono što smo 32 godine zidali. Hrvatski pravni poredak, ustavnost u Republici Hrvatskoj, ionako su na klimavim nogama. Nemojmo dopustiti da zbog silovanja procedure i nečije samovolje to još dodatno rušimo”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu u Hrvatskom saboru.

  “Hrvatski sabor odlučuje onda kada misija ima ili može imati borbeni karakter, kada naši vojnici ili oni koji dolaze u Hrvatsku mogu sudjelovati u sukobu. Kada se radi o vježbi ili obuci onda odluku donosi Vlada, uz prethodnu suglasnost predsjednika. Ako se ovdje radi o borbenom djelovanju i mogućnosti borbenog djelovanja, onda, poštovana gospodo iz Vlade i HDZ-a, lažete nas jer nam niste naveli borbeno djelovanje. Ako se ovdje radi samo o obuci i vježbi, onda kršite Ustav jer o tome Sabor nema što odlučivati. Onda je to odluka Vlade i predsjednika”, kazao je Grbin.

  “Zašto je Gordan Grlić Radman u Bruxellesu nešto obećao, bez da je to prethodno usuglasio s onima kojima je trebao? Zato jer vi od ovoga želite stvoriti cirkus za dnevnopolitičke potrebe u RH i za prikrivanje vaših afera koje se svakog dana otkrivaju. Boli vas briga za Ukrajinu, rađe vam je pričati o ovome nego da se problemi svakodnevnog života nalaze pred reflektorima javnosti. I to je prava istina”, dodao je Grbin.

  SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera, te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.