Grbin: Nužno je da pravo žena na izbor uđe u Ustav

  “Danas smo se s kolegama iz sedam klubova, koji predstavljaju progresivnu oporbu, usuglasili da je nužno pristupiti promjenama Ustava na način da pravo žena na izbor uđe u Ustav. Razlog tome je nažalost vrlo jednostavan. Ako pogledate što se događa u SAD-u, gdje se promijenila većina u Vrhovnom sudu, i ono što je odlučeno prije 50 godina danas dolazi u pitanje, mi naprosto ne želimo dopustiti da se takva situacija dogodi i u Hrvatskoj. Želimo da pravo žene na izbor bude čvrsto upisano u Ustav i time želimo osigurati da ga nitko po vlastitom nahođenju ili tumačenju ne može maknuti ili promijeniti.

  Mislimo da je to bitno i u narednih nekoliko dana kroz raspravu i unutar naših stranaka, na stranačkim tijelima, ali isto tako s kolegama iz progresivne oporbe dogovorit ćemo modalitet na koji način ćemo pristupiti toj promjeni. Jedna mogućnost je kroz Sabor, da se prikupi podrška petine zastupnika i da se u proceduru uputi prijedlog za promjenu Ustava, a druga je referendum. Jedna opcija ne isključuje drugu”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin u srijedu u Hrvatskom saboru.

  Grbin je potvrdio da se razgovara i o pozivanju ministra zdravstva Vilija Beroša na saslušanje u Saboru. SDP smatra da je nužno pozvati ministra Beroša na saslušanje na Odbor za zdravstvo kako bi odgovorio na pitanja o svom radu, u kojem je danas najaktualnije na koji se način regulira prekid trudnoće i kako ministar osigurava da sve žene u Hrvatskoj imaju pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu. No, ističe, to ne isključuje ni pitanja reforme zdravstva, kontinuiranog porasta dugova u zdravstvu kao i problematične javne nabave u svom resoru.

  Prvi korak bi trebao biti saslušanje ministra, a ovisno o tome hoće li ministar biti u stanju odgovoriti na pitanje i hoće li vladajući prihvatiti taj način, odlučit ćemo o daljnjim koracima, kazao je, dodavši da, ako odbije doći na Odbor, ne preostaje im ništa drugo nego razgovarati o pokretanju postupka njegova opoziva.

  Komentirajući pozivanje predsjednika na utamničenje ministra Banožića, ali i poziv premijera glavnoj državnoj odvjetnici, Grbin je kazao da je predsjednik Republike javno govorio o činjenicama koje definitivno imaju obilježja kaznenog djela. S druge strane, predsjednik Vlade je uzeo telefon u ruke i o tome privatno, bez da itko zna sadržaj tog razgovora zvao glavnu državnu odvjetnicu, što samo predstavlja kontinuitet pritiska premijera Andreja Plenkovića na pravosuđe.

  Ako dovodimo u pitanje mogućnost bilo koga od nas da progovara o određenim aferama, pa i daje njihovu kvalifikaciju, onda istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj možemo baciti u koš, a to bi bila katastrofa, upozorio je Grbin, dodavši da se nada da u DORH-u imaju kapaciteta odoljeti pritiscima iz Vlade.

  Andrej Plenković je taj koji ima ovlast razriješiti glavnog državnog odvjetnika i dodijeliti sredstva DORH-u, a predsjednik Republike i oporbeni zastupnik tu mogućnost nemaju i zato je velika razlika kada netko tko ima te poluge i može nazvati u tajnosti, a netko može samo javno govoriti, bez obzira na to koliko biti zadovoljni time što se govori.

  Što se tiče opoziva predsjednika Republike, Grbina kaže da Ustav nije definirao retoriku i za ocjenu izlazi li netko izvan ustavnih okvira trebamo gledati djela, a predsjednik Republike svojim djelima iz njih ne izlazi, zaključio je Grbin.