Grbin: O ograničavanju sloboda treba odlučivati dvotrećinskom većinom

  SDP-ovi saborski zastupnici izrazili su u srijedu mišljenje da bi svaku mjeru koja ograničava slobode građana Hrvatski sabor trebao donijeti dvotrećinskom većinom, pozivajući na oprez prilikom donošenja mjera koje se tiču ljudskih prava.

  „Radi se o izvanrednom stanju i okolnostima i u takvoj situaciji mora se primjenjivati članak 17. Ustava da se ovakva mjera mora donijeto dvotrećinskom većinom”, izjavio je Peđa Grbin komentirajući dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama, koji je na dnevnom redu Sabora, a kojim se predlaže omogućavanje praćenja osoba putem mobitela.

   

  Protiv praćenja mobitela hrvatskih građana

  Kao novu metodu u borbi protiv koronavirusa Vlada želi progurati omogućavanje praćenja mobitela hrvatskih građana. Nama u SDP-u to je neprihvatljivo. Ne postoje odredbe što se s tim podacima namjerava činiti nakon što mjera prođe, niti je predviđeno izvještavanje osoba. SDP traži da se postave ograničenja isključivo na osobe u samoizolaciji, koje će se o tome obavijestiti, a čiji će se podaci nakon isteka mjere uništiti.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Srijeda, 25. ožujka 2020.

   

  „To nam je neprihvatljivo. Neprihvatljivo je što ne postoje odredbe što se s tim podacima čini nakon što mjera prođe, niti je predviđeno izvještavanje osobe ”, kazao je Grbin u Saboru.

  SDP će podržati tu mjeru ukoliko se prihvate ograničenja, ograničenje na osobe u samoizolaciji, vremensko ograničenja, obavještavanje osoba, uništavanje podataka nakon isteka mjere i parlamentarni nadzor, poručio je.

  Grbin ne vidi potrebu da se pritom traži mišljenje Ustavnog suda jer je, kaže, evidentno da su nastupile okolnosti za primjenu mjera iz članka 17. Ustava.

  „Međutim ako je to vladajućima nužno da bi se odlučili na primjenu članak 17., onda bolje išta nego ništa”, izjavio je.