Grbin: Oporba traži istražno povjerenstvo o poslijeratnoj obnovi

  Saborski oporbeni klubovi dogovorili su u ponedjeljak iniciranje osnivanja istražnog povjerenstva o poslijeratnoj obnovi nakon što se poslije potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji pokazalo da kuće nisu adekvatno obnovljene, a očekuju i potporu HDZ-a.

  “Usuglasili smo tekst definiranja istražnog povjerenstva s konkretnim ciljevima i složili smo se da je potrebno obuhvatiti čitavo područje RH jer nisu samo Petrinja, Sisak i Glina područja na kojima se događala obnova, a koja su seizmički aktivna”, izjavio je čelnik SDP-a Peđa Grbin nakon sastanka.

  Grbin je kazao da je potresa bilo i u Dubrovniku i Kninu, a to su također područja koja su bila obuhvaćena obnovom.

  “Smatramo da je istražno povjerenstvo potrebno ne samo da bi se utvrdila odgovornost i naučili lekcije za budućnost, nego kako bi vidjeli postoji li i na tim područjima potreba za ojačavanje građevina koje nisu napravljene na adekvatan način”, poručio je.

  Naglasio je kako je istražno povjerenstvo potrebno da bi se spriječile da nam se ono što se dogodilo ne ponovi i u budućnosti, a ne samo kako bi se utvrdila odgovornost.

  Što se tiče osoba koje bi trebale odgovarati, kazao je, riječ je o osobama poput sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića “koji sada na sve načine pokušava sa sebe skinuti odgovornost, međutim, evidentno je da on odgovornost ima”.

  Ljude poput Žinića treba pozvati da pojasne što su to radili i zbog čega su posljedice njegova rada takve da su se mnoge kuće urušile poput kula od karata, kazao je Grbin.

  Dodao je da su u fokusu SDP-a, uz istražno povjerenstvo, i robne zalihe jer se zadnjih dana pokazalo da nešto u sustavu robnih zaliha ozbiljno ne funkcionira jer je činjenica da kontejnera nema i ne stižu na ugrožena područja.

  “Nas zanima zašto se nisu nabavili novi kontejneri nakon što su iz robne zalihe dani za potrebe koronakrize. Želimo vidjeti što se dogodilo s robnim zalihama, zašto nisu bile spremne i želimo spriječiti da se takva situacija ponovi”, istaknuo je Grbin.

  Od vladajućih očekuje odgovornost te da shvate da ovo istražno povjerenstvo nije usmjereno ni protiv koga osobno, nego je riječ o tome kako pomoći građanima da se ne ponovi ova situacija. “Ako kod njih postoji trunka odgovornosti, podržat će osnivanje istražnog povjerenstva“, poručio je Grbin.