Grbin u Oporbenom zarezu: HDZ-u nije problem biti pokrovitelj Bleiburga, a govore da prava žena dijele društvo

Ustavni sud je odlučio da ni jedno referendumsko pitanje nije u skladu s Ustavom i kako je rekao Peđa Grbin, predsjednik SDP-a u emisiji Oporbeni zarez, on je to očekivao, no to, kako kaže, ne znači da moramo šutjeti o toj odluci u svemu što vidimo da je loše uz „ogradu” da vidimo samo ono što je Ustavni sud danas objavio kao priopćenje, a za detalje ćemo morati pričekati da se objavi cijela odluka sa svim izdvojenim mišljenjima.

“Bojim se da je Ustavni sud, a blag sam, pretjerao”, rekao je Grbin.

“Odluke Ustavnog suda i kada se ne slažeš s njima, moraju se poštovati. Plenković i Jandroković su dali palac dolje vladavini prava i pokazali su da ono što je Plenković izjavio jednom u Saboru, da on može što hoće, to je njegov modus operandi, da mu nije važno kakvi su zakoni i što će to donijeti s obzirom na njegov rad ili nerad”, istaknuo je.

Stav je da nisu potrebne dodatne podjele u društvu koje bi rasprava o Zakonu o medicinskom zakonu prekinute trudnoće izazvala.

Grbin je negodovao i rekao kako Sabor koji je jučer bio pokrovitelj manifestacije u Bleiburgu, govori da se neke teme neće dodirnuti jer se stvaraju podjele u društvu.

“Nije im bio problem ukidati blagdane, a ni donositi zakon o porezu na dohodak koji je honoriran samo za bogate. Tu kada rade podjele to je u redu, ali kada njima ne odgovara tema onda je sve o.k.”, rekao je Grbin.

“Naš prijedlog zakona predstavlja odluku Ustavnog suda, ali on štiti što je nama u SDP-u ključno, a to je pravo žene na izbor. Naš prijedlog zakon regulira, modernizira, u Zakon donosi nešto što je plod rada medicine u zadnjih 40 godina i unapređuje ga”, ističe.

“Nema razloga da se ovaj Zakon ne donese, osim političke odluke, odnosno činjenice da se HDZ unutar sebe ne može dogovoriti, a posljedica je da pate žene u Hrvatskoj”, rekao je Grbin.

Nakon što je Sabor odbio ovaj prijedlog Zakona, lijeva oporba najavljuje inicijativu za eksplicitno unošenje prava žene na izbor u Ustav.

“Žene moraju imati pravo na izbor i slobodu kada se odlučuje o njihovom tijelu. One su jedine koje trebaju donijeti tu odluku. To smo pokušali urediti zakonom, ali nismo dobili potporu vladajuće većine”, rekao je i dodao kako u našem društvu 80 posto građana smatra da bi žena trebale imati pravo na izbor, i toliko o podjelama.

“Kada me pitate u kom smjeru sve ovo treba ići, onda ukazujem na Ustav Republike Slovenije, a to je garantiranje ženinog prava na izbor”, naglasio je.

Grbin govori kako imaju način kako bi se osigurala edukacija mladih, ali ne u trenutku kada je trudnoća ovdje i žena se mora odlučiti na prekid iste ili ne, edukacija se vrši prije toga, govori.

“Edukacija se može vršiti kroz obrazovni sustav, putem zdravstvenog i građanskog odgoja. SDP to zagovara godinama i nailazi na brojne prepreke upravo ovih koji danas žele onemogućiti ženama da odlučuju o svom tijelu”, naglasio je Grbin.

Na pitanje je li poraz države koja ne može pomiriti pravo žene i pravo na priziv savjesti liječnika, Grbin je rekao kako najveći poraz.

“Postavljam pitanje zar je realno u zemlji čiji stručnjaci mogu napraviti transplantaciju srca, da nama stručnjaka koji mogu napraviti prekid trudnoće”, istaknuo je.