Grbin: Ako ovako nastavimo, obnova će biti jedan od najvećih fijaska koje je Hrvatska ikada doživjela

    Predsjednik SDP-a Peđa Grbin na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru osvrnuo se na obnovnu potresom pogođenog područja.

    “Prije godinu dana Hrvatski sabor donio je Zakon o obnovi, koji se prvo odnosio na Zagreb i okolicu, a nakon toga moram reći nažalost i vjerujem da ćemo se oko toga svi složiti, nažalost morali smo ga proširiti na područje Banije, jer je Hrvatsku pogodio još jedan potres. Godinu dana od donošenja tog zakona ono što građanke i građani Hrvatske u pravilu čuju su izlike. Izlike zbog čega je Zakon neprimjenjih u praksi, izlike zbog čega ne možemo početi sa stvarnom obnovom i izlike da nešto obnavljamo a ustvari radi se samo o dimnjacima koji su se uklonili i na njihova mjesta sagradili novi. Stvarna obnova, kako na području Banije, tako i na području Zagreba, još uvijek nije počela”, istaknuo je.

    “Ono oko čega ćemo se sigurno svi složiti je da na prirodnu nepogodu nismo moogli utjecati, i svi bi bili sretniji da se ona nije dogodila. Ali ono na što kao društvo kao država možemo utjecati je kako ćemo sanirati njene posljedice. E tu nisam zadovoljan. Ne samo ja, puno važnije je time nisu zadovoljni oni koji su direktno pogođeni, čije kuće su uništene, koji žive u kontejnerima. Postavio sam vam, premijeru, jasno pitanje – kada možemo očekivati da stavna obnova počne? Na to pitanje odgovor niste dali”, rekao je Grbin.

    Po jednom od zadnjih istupa gospodina Vanđelića moglo se čudi da je do danas obrađeno samo oko dva posto podnijetih zahtjeva. Odnosno svaki 50. zahtjev je obrađen, što za predsjednika SDP-a nije prihvatljivo.

    “Pa nije valjda da na apsolutno svakoj zgradi postoji problem s imovinsko-pravnim odnosima? Ovaj zakon ne funkcionira niti tamo gdje su imovinsko-pravni odnosi neriješeni, ali boga mi niti tamo gdje su riješeni. Ovaj zakon ne funkcionira niti tamo gdje su ljudi sami obnovili svoju zgradu, a danas traže da im se pomogne i da im se sredstva refundiraju. Ovaj zakon ne funkcionira niti tamo gdje lokalna samouprava ima sve spremno da se počne s izgradnjom objekata, a država to koči. Poštovani gospodine Plenkoviću, ako ovako nastavimo obnova će biti jedan od najvećih fijaska koje je RH ikada doživjela. Predložite dobar zakon, ja sam uvjeren da ćemo ga svi zajedno konsenzusom usvojiti. Ali učinite to što prije. Godinu dana smo izgubili, nemojte da izgubimo još toliko”, rekao je predsjednik SDP-a.