Grbin: Pokrećemo opoziv Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je na konferenciji za medije istaknuo kako je SDP Hrvatskom saboru predao zahtjev, da obveže Vladu Republike Hrvatsku, o pokretanju smjene Glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek.

“Predmet Žalac je bio u ladici DORH-a. Ne bi se rješavao da 1. lipnja nije počeo s radom ured Europskog javnog državnog tužitelja. Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske i ravnateljica USKOK-a su iznijele netočne informacije da su one obavijestili ured javnog tužitelja o tom predmetu, iako danas znamo da su ga mediji o tome obavijestili. Glavna državna odvjetnica i ravnateljica USKOK-a, ali isto tako i Ministar unutarnjih poslova i predsjednik Vlade su dopustili da policija i DORH ne rade svoj posao i mi danas u kriminalce uvelike ne bi proganjali da posao istrage ne obavljaju mediji”, rekao je Peđa Grbin.

“Kada još tome pribrojimo onu tragično smiješnu činjenicu da govore tko će istražiti tko je zeznuo u slučaju Žalac, a to ne mogu jer nemaju spis, onda je potpuno jasno u koji je kaos gospođa Zlata Hrvoj-Šipek dovela DORH. Mi smatramo ako se Hrvatska želi boriti pritiv kriminala i korupcije, onda ona mora otići s te funkcije. Ovaj zaključak koji smo uputili u proceduru će dati svim zastupnicima priliku u Saboru da donesu odluku – hoće li se boriti protiv korupcije ili za korumpiranu Hrvatsku”, rekao je Grbin.

Podsjetio je kako je prije predaje kandidature za poziciju glavne državne odvjetnice, gospođa Zlata Hrvoj-Šipek bila na razgovoru u Vladi. To se održavali bez prisustva medija, u tajnosti, i zato se postavlja pitanje kako netko tko je u tako netransparentnom postupku izabran može obavljati svoj posao transparentno i nepristrano.

Spomenuo je i blamažu u slučaju Agrokor, podsjetivši kako je SDP prošle godine predlagao istražno povjerenstvo za curenje informacija iz sustava, što je HDZ odbio. Sada smo opet svjedoci da su iz DORH-a curile informacije, zbog čega je uhićena bivša zamjenica državne odvjetnice.

“Uz glavnu državnu odvjetnicu postoji još jedna osoba koja može voditi stegovne postupke protiv onih koji ne rade svoj posao, a to je ministar Malenica. Zašto on nije pokrenuo postupak protiv onih za koje se iz aviona vidi da ne rade svoj posao i da krše zakon? Gdje je on danas, zašto ne radi svoj posao?”

Navodi kako je SDP već ranije tražio sigurnosne provjere sudaca i smatra kako se Hrvatska treba ugledati na Albaniju i uvesti sustav vetinga, kojim bi se istraživalo suce, kako bi se kontrolirale njihove imovinske kartice i njihov rad. Smatra da je potrebno uvesti javnu objavu svih presuda.

Komentirao je i jučerašnji istup Zdravka Mamića, rekavši da je skandalozno da upravo on predstavlja najsnažniju reformsku polugu hrvatskog pravosuđa.