Grbin: Pokrećemo postupak opoziva ministra Ćorića

  Šef SDP-a Peđa Grbin na sjednici Sabora je obavijestio da su pokrenuli postupak opoziva ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića.

  “Nalazimo se među državama s ozbiljnim problemom korupcije. Godinama smo se izvlačili iz toga, a dolaskom HDZ-a na vlast svake godine padamo za jedan ili dva boda, kontinuirano. Tako ćemo vjerojatno i ove. To je vidljivo iz činjenice da predsjednik Vlade Republike Hrvatske u svom govoru nije spomenuo niti jednu korupcijsku aferu koja potresa Hrvatsku u zadnjih godinu dana, čak niti onu svog ministra Ćorića – aferu vjetroelektrane. Ali mi o tome nećemo šutiti i zbog toga smo pokrenuli postupak opoziva ministra Ćorića. O svemu onome što je nezakonito radio, govorit ćemo s ovog mjesta, javnost će o tome čuti”, rekao je Grbin.

  Ako je po ičemu vlada Andreja Plenkovića dosljedna, onda je dosljedna po sudjelovanju njegovih ministara, poglavito ministra Ćorića, u korupcijskim aferama, poručuje Mirela Ahmetović.

  “Tu je afera vjetroelektrane, gdje je izostankom volje ministra da se za taj projekt izradi studija utjecaja na okoliš omogućen razvoj projekta, koji je opterećen teškim višemilijunskim pogodovanjima. On je i i taj koji je sjedio u Slovenskoj ulici u Klubu i privatno se družio s danas glavnim osumnjičenikom afere Janaf, a neposredno uz to je bio zadužen za imenovanje tog istog osumnjičenika na mjesto predsjednika Uprave te iste tvrtke. On je u javnosti poznat i kao glavni promotor mađarske energetske politike pa je tako kroz hrvatsku tvrtku INA-u omogućio i predaju hrvatskih energetskih resursa u Mađarsku kako bi se omogućio rad mađarskih rafinerija, dok su se istodobno dijelili otkazi u hrvatskim. Tu je i projekt LNG terminal u Omišlju, za koju je također kao ministar energetike bio zadužen, a postoje osnovane sumnje da su angažirane tvrtke koje su pod vrlo opsežnim radnjama u nekim drugim zemljama zbog korupcije. Za tu ćemo korupcijsku aferu morati pričekati, ali vjerujte da ćemo ju dočekati”, nabrojala je niz krimena Ahmetović zbog čega smatraju da Ćorić iz Vlade mora otići.

  Ćorić je u novom mandatu HDZ-ove vlade preuzeo drugo ministarstvo. Iz Ministarstva energetike prešao je na čelo Ministarstva gospodarstva, što Ahmetović vidi kao činjenicu da Andreja Plenkovića te sve afere ni malo ne diraju.

  “Podsjetit ću i da je ministar Ćorić nagrađen za svoj rad u proteklom mandatu na način da je dobio daleko veće ministarstvo i ovlasti. Ako je po ičemu vlada Andreja Plenkovića dosljedna, onda je dosljedna po sudjelovanju njegovih ministara, poglavito ministra Ćorića, u korupcijskim aferama”, poručila je.

  Inicijativu su potpisali i ostali oporbeni zastupnici, dodao je Grbin, a poziva da joj se priključe i zastupnici parlamentarne većine.

  “Mi smo otvoreni za svakoga tko smatra da bi se ministri trebali voditi javnim, a ne privatnim interesima. Ako zastupnici većine smatraju da je ponašanje ministra Ćorića u redu, oni je neće podržati, a ukoliko smatraju da napokon u Hrvatskoj trebamo reći ne korupciji, pogodovanju i zaštiti privatnih interesa, onda će nam pomoći u tome da se Hrvatska očisti od ljudi poput ministra Ćorića”, poručio je.