Grbin pozvao državne institucije da istraže slučajeve cijepljenja preko reda

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u petak kako, u slučaju da je nečijim cijepljenjem preko reda prekršen zakon, odgovornost ne može biti samo moralna te je pozvao mjerodavne državne institucije da to istraže.

  Na predstavljanju Gorana Kušeca kao kandidata za osječkoga gradonačelnika Grbin je odgovarao na pitanje novinara o cijepljenju preko reda rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa i tvrdnjama kako će se svi koji su to učinili morati suočiti s moralnom odgovornosti.

  “Ako je Ministarstvo zdravstva sastavilo određeni plan i redoslijed cijepljenja, onda se toga trebalo i držati. Ako je to prekršeno, onda je pitanje radi li se tu samo o moralnoj odgovornosti ili ta odgovornost može biti i šira”, istaknuo je Grbin.

  Smatra kako poruka nije dobra i da mjerodavno ministarstvo mora osigurati cjepivo za sve građane. Podsjetio je kako je, prilikom rasprave u Hrvatskome saboru, od ministra Vilija Beroša zatražio da mu jasno odgovori na pitanje imamo li plan B ako Europska komisija ne uspije osigurati dovoljno cjepiva za sve građane Europske unije.

  “Očito da plan B nemamo, a da niti plan A ne funkcionira kada se pojedinci mogu cijepiti mimo redoslijeda koji je napravilo Ministarstvo zdravstva”, ocijenio je predsjednik SDP-a.

  Istaknuo je kako “treba provjeriti što se tu dogodilo i osigurati da se to u budućnosti ne događa”.

  “Očito je netko prekršio redoslijed cijepljenja. Nije to samo odgovornost osoba koje su se cijepile, već i onih koji su im to omogućili, pa stoga tražim da ministarstvo, a po potrebi i druga državna tijela, istraže što se tu dogodilo i ako je prekršen zakon – onda odgovornost ne može biti samo moralna”, poručio je Grbin.