Grbin u Rijeci: Vladine mjere oko cijena goriva nisu dovoljne

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je u Rijeci ustvrdio da Vladine mjere vezane uz cijenu goriva nisu dovoljne već treba za građane stvoriti štitove od inflacije. Ocijenio je da je odluka o ograničavanju cijena goriva bila u velikoj mjeri opravdana, ali da ostaje pitanje je li Vlada prethodno pripremila s distributerima goriva plan da na crpkama ne bude nestašice.

  Naveo je da bi se Vlada trebala baviti i s drugim aspektima inflacije osim cijenom goriva. To je pomoć da mirovine i plaće javnih i državnih službenika ne izgube na vrijednosti te zaštita najugroženijih, a to su nezaposleni, oni s najnižim plaćama i korisnici socijalnih programa, rekao je Grbin.

  “Vlada ima prostora za djelovanje jer će inflacija i turistička sezona donijeti u državni proračun donijeti mnogo novca a on se mora vratiti građanima”, istaknuo je.

  Po uzoru na neke druge zemlje EU trebalo bi pomoći i poduzetnicima zbog gubitka tržišta Ukrajine i Rusije, te im subvencionirati cijene električne energije, dodao je.

  “Moramo stvoriti štitove oko naših najugroženijih. Usklađivanje mirovina kako mirovine ne bi gubile na vrijednosti, novi inflatorni dodatak na jesen koji bi onima koji imaju najmanje osiguralo da mogu plaćati grijanje. Korigiranje cijena visine socijalnih naknada, neke nisu dizane od 2014. godine. Također, korigiranje i odbitka od poreza na dohodak. Dizanje praga za ulazak u PDV jer štititi treba i naše poduzetnike”, rekao je Grbin.

  Predsjednik riječkoga SDP-a i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da rast cijena energenata utječe na poslovanje komunalnih društava. Zakupnicima gradskih poslovnih prostora velik problem predstavlja povećanje cijene električne energije, naveo je.

  Filipović je upozorio i na rast cijene plina te opasnost od nestašice pa bi u tim slučajevima Vlada trebala intervenirati kratkoročnim i dugoročnim mjerama.

  Na pitanje o odnosima zagrebačkog SDP-a i Možemo! Grbin je rekao da je odluku o koaliranju prije godinu dana donijela središnjica SDP-a jer u to vrijeme njie bilo zagrebačkog ogranka.

  “U sporazumu o koaliciji je utvrđeno da se nakon godine dana provede evaluacija, da nova gradska organizacija s Možemo! razgovara o oblicima suradnje i to je sad u tijeku”, rekao je Grbin.

  “Oni koji surađuju u Zagrebu najbolje znaju kakvi su odnosi, što ne funkcionira i što treba popraviti. Po podršci SDP-a gradonačelnikovim prijedlozima u Gradskoj skupštini jasno je da suradnja funkcionira, a na nama je da je učinimo još boljom”, rekao je predsjednik SDP-a.