Grbin: SDP će predstaviti novi paket mjera u borbi protiv inflacije

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je u Hrvatskom saboru komentirao dnevno političke aktualnosti. Najavio je prijedlog SDP-ovog paketa mjera za inflaciju.

  “Vlada je paket mjera pomoći građankama i građanima objavila prije tri mjeseca. U međuvremenu je inflacija narasla i vrijeme je da se pomaknemo s mrtve točke i krenemo s novim paketom mjera. Od pitanja indeksacije mirovina, potrebe za novim inflatornim dodatkom za umirovljenike, preko pitanja obračuna PDV-a na trošarine i puzajuće trošarine, mnogo je stvari koje Vlada može napraviti kako bi građankama i građanima ove zemlje pomogla da se nose s ovom inflacijom.

  Ali sve to neće biti dovoljno ako ne djelujemo odmah. Zbog toga ćemo mi u SDP-u u narednim danima, kao što smo to napravili i početkom ove godine, predstaviti brojne mjere za koje držimo da građanima u ovoj situaciji mogu pomoći. Naprosto mora se djelovati odmah jer je situacija takva da ako ne budemo reagirali, standard naših građana će se srozati na stanje koje nitko ne želi i brojni ljudi u ovoj zemlji će završiti u siromaštvu. A to je za bilo koju državu, pa tako i za Hrvatsku, potpuno neprihvatljivo”, rekao je Peđa Grbin.

  Na pitanje o Odluci Ustavnog suda, koju neki nazivaju državnim udarom, rekao je: “Ustavni sud je obrazloženjem svoje odluke, barem u onom dijelu koje je za sada objavljeno, jer svi čekamo potpuno obrazloženje, pokazao da se nije vodio pravnim argumentima, nego nečim drugim. Ja sam jučer rekao i nemam problem to ponoviti, imam osjećaj kao da se bavio zaštitom lika i djela velikog vođe Andreja Plenkovića. I to nije dobro.

  I naravno da svako postupanje Ustavnog suda onda otvara i ovo pitanje a to je treba li nam ovakav Ustavni sud? Moj odgovor je ovakav na način kako je jučer odlučio – ne. Ali prije nego što govorimo o ukidanju Ustavnog suda, ajmo vidjeti na koji način možemo popraviti njegovo odlučivanje. Između ostalog, idemo svi zajedno inzistirati na tome da se rasprave koje se vode na Ustavnom sudu učine javnima. Ustavni zakon o Ustavnom sudu to omogućuje. Pa da vidimo kako ti suci dolaze do ovih odluka, a onda bi možda pod okriljem javnosti se neki i postidjeli prije nego što će dignuti ruku i glasati za ovako skandaloznu formu.

  Brojni ustavni stručnjaci su zgroženi, možemo čitati njihove reakcije. Način na koji je odluka obrazložena, ideja da kažeš da je sadržaj bitan, ono što bi trebalo ući u Ustav dopušteno, ali da obrazloženje vara birače je nešto što s ustavnosudskim odlučivanjem nema veze. Ajde prepusti to ljudima ove zemlje, valjda ne misliš da su toliko glupi da nisu u stanju razlučiti što je ono što treba ući u Ustav i što to znači.

  Ustavni sud je građane ove zemlje, barem one koji su potpisali ovu inicijativu, ukratko, proglasio budalama. I naravno da je time sam otvorio vrata da sada počnemo govoriti o tome trebamo li Ustavni sud ili ne. Ali odgovor ovakav koji će ovako odlučivati, definitivno ne”, rekao je Grbin.

  O Plenkovićevom pozivu Hrvoj-Šipek i zadiranju u rad DORH-a rekao je da je to gotovo identično onome kada je imao presicu s Cvitanom, ili kada je Zlata Hrvoj-Šipek pozvana u Vladu prije nego što se prijavila za glavnu državnu odvjetnicu.

  “To je pritisak na pravosuđe.”

  Ono što je Banožić napravio, i što je objavljeno u nekim medijima, ima obilježja kaznenog djela, smatra.

  “To je kriminal, po meni. Ali isto tako vjerujem da DORH ima dovoljno integriteta i znanja da može odoljeti i mojim komentarima i bilo čijim drugima, da može uzeti taj predmet u ruke, postupiti i zaključiti na koji način će se tu postupati. Nazvati glavnu državnu odvjetnicu, od strane predsjednika Vlade i praktički joj reći da zanemari ono što piše u medijima, ono o čemu se govori, to je pravi pritisak na pravosuđe.

  Pogotovo kada to dolazi iz usta osobe koja ima dvije ovlasti. Prvo, pokrenuti postupak opoziva, jer to nemamo niti Milanovića ni ja, i drugo on predlaže proračun pa onda u njemu ako nije zadovoljan tvojim radom može ti srezati sredstva, pa ajde da vidimo kako će onda DORH funkcionirati. Dakle, ovo što je Plenković jučer napravio je pritisak na pravosuđe i pokušaj utjecaja na odluke DORH-a”, rekao je Grbin.