Grbin: Vladajuća većina danas je odbila pomoći hrvatskim gospodarstvenicima

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dao je izjavu medijima nakon glasanja u Saboru. Sabor je danas glasao o nizu prijedloga te i o prijedlogu Mosta da članstvo u HGK-u bude dobrovoljno.

“SDP je još u kampanji za parlamentarne izbore u programu imao smanjenje parafiskalnih nameta. Obavezna članarina HGK-u je jedan od takvih nameta. Već neko vrijeme upozoravamo da, kada govorimo o mjerama vezanima uz covid krizu, Vlada mjere zatvaranja mora pratiti adekvatnim mjerama pomoći gospodarstvu. Te su mjere izostale”, kazao je Peđa Grbin novinarima.

“Upravo zbog toga smo mi u Klubu zastupnika SDP-a odlučili podržati jednu mjeru koju smatramo da je mala, ali važan i simbolična pomoć hrvatskim gospodarstvenicima, a to je ukidanje obavezne članarine HGK-u”, dodao je.

“Prošlog i ovog petka svjedočili smo igrokazu u Hrvatskom saboru. Prvo je, radi tobožnjih konzultacija vladajućih predsjednik Sabora odgovorio glasanje o svim zakonima, da bi danas – i to treba nazvati pravim imenom- vladajuća većina odbila pomoći hrvatskim gospodarstvenicima”, kazao je Grbin.

“Dovoljno je prijeći hrvatsku granicu i vidjeti kako je to u Sloveniji. Mi i dalje nemamo suvisao paket pomoći Vlade prema gospodarstvu koje je ugroženo. Jer bez pomoći propast će hrvatskog gospodarstvo i iz ove krize se nećemo izvući desetljećima”, kazao je.

Na novinarsko pitanje da komentira činjenicu da je Dario Hrebak podržao današnje glasanje, kratko je kazao: “Suzdržat ću se od komentara na to što je napravio.”

Zaključno je kazao da je SDP podržao Zakon o obnovi jer je i ovakav zakon bolji od toga da ga nema te istaknuo da smatra da je istražno povjerenstvo o obnovi nasušno potrebno da bi se spriječile malverzacije.