Grbin u Zadru: Povećanje mirovine na 750 € je ono što dugujemo našim umirovljenicima

  Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić u četvrtak su u Zadru predstavili dio SDP-ovog paketa mjera za dostojanstven život umirovljenika, kojim planiraju povećanje prosječne mirovine u četiri godine na 750 eura.

  “Svjesni smo inflatornog udara na građane, a s obzirom da su umirovljenici skupina građana koja uvjerljivo ima najmanje prihode, naravno da je taj udar na njih najveći. Ja ću dati jedan primjer u Zadarskoj županiji. Imamo situaciju da u okolici Obrovca umirovljenici koji su udaljeni preko 50 km od grada Zadra, HZZO im ne priznaje putne troškove. Svi oni umirovljenici iz Žegara, Muškovaca i slično, gdje je većinom umirovljeničko stanovništvo, nemaju mogućnost da im HZZO isplati putne troškove.

  Pa tako imamo slučaj, jedna gospođa slomila je ruku, ima 200 eura mirovine. Morala je taj mjesec četiri puta do Opće bolnice Zadar. A kako nema javnog prijevoza, ona je svaki prijevoz morala platiti 30 eura. Ona je za osnovnu zdravstvenu skrpu otrošila 120 eura. Što je njoj ostalo, kako da živi ostatak mjeseca s 80 eura? Ono što je ključno je da je našim umirovljenicima danas oduzeto dostojanstvo, dostojanstvo da normalno žive, normalno funkcioniraju i da imaju osnovne potrebe. Umirovljenici na obali su pogotovo pogođeni iz razloga što su u trgovinama cijene debelo povećane s obzirom na turističku sezonu i žive doslovno u siromaštvu i ne mogu si priuštiti osnovne potrebe”, rekao je Zubčić.

  Peđa Grbin je istaknuo da je upravo to razlog zašto SDP pitanje položaj i dostojanstva umirovljenika stavlja na prvo mjesto.

  “Kakvo je to dostojanstvo ako ti od svoje mizerne mirovine od 200 eura moraš dati dvije trećine za zdravstvene usluge koje bi ti država trebala platiti? Kakvo je to dostojanstvo kada pogotovo na Jadran, pogotovo na moru, si ti ne možeš ne samo više u ljetnim mjesecima, nego kroz cijelu godinu priuštiti da barem jednom mjesečno odeš sa svojim prijateljima, svojom obitelji, s nekim na kavu? Jer naprosto mirovina kakva je danas to većini od 1,25 mil. hrvatskih umirovljenika ne dopušta.

  I upravo zato je SDP sastavio prijedlog koji počiva na dva elementa. Prvi element je promjena načina usklađivanja, kako bi ono uvijek pratilo barem inflaciju, a ako nema inflacije onda porast plaća. I drugi element, trajni dodatak kao trajno povećanje. Zašto naglašavamo trajni dodatak, zato što danas čitamo da vlada opet ide s nečim privremenim. Opet će dati jednokratnu pomoć. Da, za vrijeme covida jednokratna pomoć je bila nužna. Da, u prvim mjesecima, možemo reći i u prvoj godini inflacije, jednokratna pomoć je bila nužna. Ali ljudi moji, nismo li shvatili da je došlo vrijeme za trajna rješenja?

  A trajno rješenje koje SDP predlaže, promjena načina usklađenja mirovina, uvođenje trajnog dodatka, kao trajnog povećanja mirovina, koje ne bi bilo linearno, već bi bilo veće za one s manjim mirovinama, koje u samo četiri godine može mirovinu s prosječnih 500 eura dovesti na 750 eura. Povećati prosječnu mirovinu za 250 eura je ono što mi kao društvo dugujemo našim umirovljenicima. Dakle, trajna rješenja, sustavna rješenja, a ne jednokratna pomoć. Rješenja da bi se životni standard svih umirovljenika u Hrvatskoj trajno povećao, a ne samo u svrhu izbornih rezultata”, rekao je Grbin.

  Odgovorio je i na pitanje premijera Plenkovića upućeno njemu po pitanju marži za trgovce.

  “Prekjučer, čini mi se, da je onako u svom stilu, oholo, bahato, napao oporbu pa kako ćete vi to oporezovati marže? Činjenica je, u bankarskom sektoru, u prodajnom sektoru, marže su te koje guraju inflaciju. To je najveći motor inflacije u Hrvatskoj. Kako? Pa tako da ciljamo one koji su ostvarili ekstra profit. Tako da ciljamo one koji su prekomjerno podigli svoj prihod. Da, svako ima pravo zaraditi, ali, brate mili, da na ovaj način to prevaljuješ na građane koji imaju sve manje i manje, to je neprimjereno.

  Dakle, porez koji cilja upravo taj ekstra profit. I on kaže gdje to ima? Pa evo, iz njegove političke obitelji, irski premier je u petom mjesecu to predložio. U Kanadi rade na tome. Mi u SDP-u smatramo da to treba raditi i u Hrvatskoj. A kada govorimo o bankama, Slovenija je ovaj tjedan najavila porez na banke, koje su se i u ovoj krizi toliko obogatile da je to izvan svake granice. Odlučila je uvesti porez koji će u Sloveniji donositi 100 milijuna eura godišnje.

  Ako u Sloveniji, koja je duplo manje od nas, mogu dobiti 100 milijuna, a onda mi u Hrvatskoj možemo na isti način barem 150. Italija uvodi, Slovenija uvodi, Plenković se pravi grbav. Ništa ne vidi, šuti i u stvari ga boli briga za hrvatske građane. Evo mu odgovor: postoje načini, ako ti nećeš uvest, ima ko hoće kad za to dođe vrijeme”, rekao je Grbin.