Grbin: “Zašto Vlada odugovlači s prijedlogom osobe za Glavnog državnog odvjetnika?”

  Saborski zastupnik SDP-a  Peđa Grbin jutros je u Saboru kritizirao Vladino odugovlačenje s izborom Glavnog državnog odvjetnika,  pojasnivši kako se postupak imenovanja za tu funkciju mora pokrenuti tri mjeseca prije isteka mandata postojećega, a Vlada RH još uvijek nije u Hrvatski sabor uputila prijedlog koga bi na tu dužnost trebalo imenovati.

  “SDP kao najjača oporbena stranka, poziva Vladu RH da radi svoj posao. Ne ulazimo u kadrovska rješenja. Ona su u domeni Vlade. Ali pozivamo Vladu da napravi svoj posao i da, što prije, uputi u proceduru prijedlog osobe glavnog državnog odvjetnika kako bi Hrvatski sabor u međuvremenu mogao provesti postupak. Ono što slijedi je sazvati saborski Odbor za pravosuđe. Ondje se treba razgovarati s kandidatom, a potom provesti raspravu i glasovati.”

  Dodao je da bi Vladino odugovlačenje s izborom novog državnog odvjetnika, za Hrvatsku moglo imati ozbiljnih posljedica.

  “Funkciju koja s jedne strane štiti ekonomske interese Republike Hrvatske, dok s druge strane progoni počinitelje svih kaznenih djela u zemlji, mi smo spremni ostaviti bez čelnog čovjeka.”

  Na pitanje novinara o ocjeni dosadašnjeg rada aktualnog glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana, kojemu mandat istječe za devet dana, Grbin je rekao kako on osobno smatra da je u protekle četiri godine Cvitan imao nekih gafova, ali kako je svoj posao, ukupno gledajući, radio dobro.

  “Jedan od gafova po mojem mišljenju je onaj kad je zajedno s premijerom komentirao kazneni postupak koji je tad bio u tijeku, što je po meni nedopustivo. Ipak, u protekle četiri godine, njegov mandat je pozitivniji. Osobno, ne bih imao ništa protiv da on nastavi obnašati ovu dužnost. Mi se u SDP-u nadamo da na izbor novog državnog odvjetnika neće utjecati neki političari iz vladajuće koalicije koji se nalaze pod optužnicima.”

  Grbin je prokomentirao i odbijanje Sabora da bude pokrovitelj nad Danom Europe, odnosnom Danom pobjede nad fašizmom, a čiji je prijedlog za pokroviteljstvom poslao SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić.

  “Potpuno mi je nejasna ta odluka Sabora. Htjeli smo ući u Europsku uniju, iza tog cilja su stajale sve stranke u Hrvatskoj, kao i građani koji su se o tome izjasnili na referendumu. Danas Hrvatski Sabor ne želi obilježiti Dan Europe, koji se, neslučajno, obilježava na isti dan kad se u Hrvatskoj slavi i Dan pobjede nad fašizmom. Mislim da se time šalje jedna izuzetno negativna poruka, pogotovo kad je riječ o ponašanju Vlade prema simbolima ustaškog režima. Niti u tome nisu u stanju voditi konzistentnu politiku. Zaista mi je žao zbog ove odluke gospodina Jandrokovića, a njegovo skrivanje iza tzv. formalnih razloga je, najblaže rečeno, smiješno.”

  Na kraju je zaključio kako je Jandroković poslao jasnu poruku da “dok je on predsjednik Sabora,  Sabor neće biti pokrovitelj Dana Europe kao ni Dana pobjede nad fašizmom”, ocijenivši tu odluku tragičnom.