Grbin: Zatražit ćemo da se aktualno prijepodne održava češće od jednom u tri mjeseca

  U prvom Oporbenom zarezu u novoj parlamentarnoj sezoni gostovao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. Uoči početka jesenskog zasjedanja Sabora govorio je o situaciji u stranci, najavio da će zatražiti da se aktualno prijepodne – na kojem predsjednik Vlade i ministri odgovaraju na pitanja zastupnika, održava češće nego jednom u tri mjeseca te objasnio kojim će se temama baviti u narednom razdoblju. Komentirao je i Milanovićev prijedlog za suca Vrhovnog suda, Radovana Dobronića.

  Peđu Grbina na početku je dočekalo pitanje vezano uz četvero zastupnika koji su isključeni iz stranke te je trenutno njihov status neriješen.

  “Klub SDP-a sastat će se prije početka zasjedanja Sabora. Sabor počinje s radom 15. rujna, moguće početkom sljedećega tjedna”, poručio je predsjednik stranke.

  Na Glavnom odboru SDP-a govorit će se o unutarnjim stvarima, što se tiče funkcioniranje stranke.

  “Slijede nam lokalni unutarstranački izbori ove jeseni, govorit ćemo o organizacijskim stvarima. Na Glavnom odboru raspravljat ćemo o politikama, o političkim smjernicama SDP-a”, dodaje Grbin ističući da će se raspravljati i o preuređenju lokalnih izbora.

  Nikša Vukas putem medija proziva Peđu Grbina, čak ne isključuje i mogućnost da se obrati Ministarstvu pravosuđa i uprave. Može li se dogoditi da će zapravo Vlada arbitrirati u slučaju najveće oporbene stranke?

  “Kada sam u SDP-u bio suspendiran, tada sam rekao da mi ne pada na kraj pameti da jedan Lovro Kuščević utjeruje odnose u našoj stranci. Stojim kraj toga, ali zakon je jasan, moguće je obratiti se Ministarstvu pravosuđa i uprave.”

  Krije li se iza svega planirano micanje Vukasa s mjesta čelnog čovjeka Odbora za unutarnju politiku i nacionalni sigurnost?

  “Zakon je jasan, a on kaže da na čelu toga odbora treba biti predstavnik najjače oporbene političke stranke, a to je SDP. To će se i dogoditi.”

  Kada je neka tema važna, to će se naći na dnevnom redu saborske sjednice, ističe Grbin navodeći kako će SDP u saborsku jesen krenuti s važnim temama za hrvatske građane. Kaže i da treba mijenjati Poslovnik vezano uz Aktualno prijepodne – na kojem predsjednik Vlade i njegovi ministri odgovaraju na pitanja zastupnika.

  “Ako pogledate Britanski parlament, to se radi puno češće nego kod nas u Hrvatskoj, jednom u tri mjeseca. Rad svih državnih tijela trebalo bi otvoriti prema javnosti. Češće propitivanje rada Vlade tome bi pridonijelo. Ne znam hoće li to vladajući prihvatiti, ali mi ćemo to tražiti.”

  U Saboru postoji 14 klubova zastupnika. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kaže da bi to moglo utjecati na učinkovitost Sabora. Ne smatra da je previše ako bi tijekom Aktualnog prijepodneva samo uvodna izlaganja trajala 4 sata.

  “U čemu je problem? Neka rasprava traje, neka građani procijene je li ono što je rečeno dobro ili loše. Unutar oporbe potrebno je postići dogovor i konsenzus oko saborskih funkcija. Mi ćemo taj dogovor podržati s obzirom na to da smo najveća stranka. Na nama je da dođemo s konkretnim prijedlozima, što smo čini svaki puta do sada”, dodaje.

  Smatra da treba postaviti pitanje može li Plenković “mirno spavati” zbog način na koji vodi državu.

  “Odgovor je također ne, ova država puca po šavovima. Mi sami sebe zavaravamo i guramo glavu u pijesak. Naravno da je rast BDP-a velik, nakon ogromnog pada prošle godine. No nitko ne govori o tome da nam je ekonomska aktivnost pala u drugom tromjesečju u odnosu na prvo.”

  Ističe da je bilo velikih problema, primjerice što se tiče isporuke lijekova prije nekoliko mjeseci. Potrošilo se milijarde, a zauzvrat nismo dobili ništa. Na pitanje može li Plenković “podebljati” saborsku većinu tako da neki od izbačenih SDP-ovca postanu “žetončići” HDZ-a, Grbin kaže da ne želi vjerovati da je tako nešto moguće.

  “Kada govorimo o HDZ-u, kažu da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada. Za očekivati je da ako im se otvori ta mogućnost, da neće prezati od ustaljenih obrazaca ponašanja.”

  Što se tiče jesenskih rasprava u Saboru, ističe interpelaciju vezano uz Zakon o obnovi.

  “Želimo natjerati Vladu da počne raditi svoj posao. Vlada se toliko boji da nemaju hrabrosti niti odgovoriti na interpelaciju. To je ono što je prioritet. Tu je i problem zdravstva kao i pitanje prešutnog prekoračenja koje nije regulirano. Treba osigurati da se bankama onemogući daljnja manipulacija s minusima.”

  Dodaje Grbin da je osim konstrukcijske obnove, važna i energetska obnova.

  “Klimatske promjene su tu, napokon bi trebalo osvijestiti da u obnovi imamo mogućnost podići kvalitetu života ljudima te ujedno i zaštiti okoliš. Treba u obnovu uvrstiti i pitanje podizanja energetske učinkovitosti zgrada. To je nešto o čemu smo govorili prije godinu dana. Inzistirat ćemo na tome i dalje.”

  Što se tiče spore obnove, kaže da se radi o nesposobnosti i neradu ljudi u Ministarstvu, a sve to počinje od glavnog čovjeka u sustavu, a to je ministar Darko Horvat.

  Sastaje se uskoro Odbor za pravosuđe na kojem će se raspravljati o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda. Hoće li proći prijedlog predsjednika Zorana Milanovića za suca Radovana Dobronića?

  “Ovaj put znamo koga predsjednik misli kandidirati, otklonjene su sve zapreke koje je HDZ izmislio zadnji puta zašto neće dići ruku za Zlatu Đurđević. Vidjet ćemo što će se dogoditi, opet imamo odličnog kandidata koji je spreman izaći iz uvriježenih, loših načina upravljanja u sudstvu. Spreman je prodrmati taj sustav. Mi ćemo odluku o tome kako ćemo glasati donijeti kada čujemo sve kandidate. Mišel Jakšić iz SDP-a će voditi te razgovore. Dobronić ima ljudsku snagu i prema svemu što sam vidio do sada, ne vidim zašto bi itko bio protiv toga čovjeka. ”

  Na Općoj sjednici Vrhovnog suda podržana je kandidatura Marina Mrčele, aktualnog v.d.-a predsjednika Vrhovnog suda.

  “Mislim da on nije taj, ali pričekajmo raspravu na Odboru kada će kandidati dati odgovore na sva pitanja koja će im biti postavljena.”

  Predsjednik SDP-a se nada da će vladajući što prije uvrstiti pitanje izbora predsjednika Vrhovnog suda na dnevni red, kako bi se ova situacija konačno razriješila. Četvrti val pandemije je krenuo, s druge strane cijepljenje stoji.

  “Treba biti objektivan i reći da nije cijela odgovornost na Vladi. Znanstvenici su nudili različita rješenja. Do sada smo naučili da u onim društvima gdje postoji razgovor, konsenzus, uvjeravanje utemeljeno na činjenicama, da se tamo postižu bolji rezultati. Vlada je trebala biti puno otvorenija i spremnija za razgovor i dijalog”, ističe Peđa Grbin.

  “Pozivam sve da se cijepe, da zaštite sebe, da zaštite druge. Svoje prijatelje, članove svojih obitelji, sebi bliske i drage ljudi”, zaključuje.