Grčić u Otvorenom: Plaće će rasti prosječno za 17 eura

Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić u Otvorenom je rekao kako nema nekog velikog pomaka oko povećanja plaća.

“U ovom dijelu u kojem se ukida prirez na porez na dohodak treba očekivati da će lokalne samouprave, u okviru ovih ponuđenih povećanih stopa poreza na dohodak, napraviti kompenzaciju. To znači da definitivno ne treba očekivati da će po tom osnovu uopće plaće rasti”, rekao je.

“Druga stvar je ova priča oko osobnih odbitaka gdje je pomak minimalan, dakle tu se svega 30-40 eura povećava osnovica osobnog odbitka i ne treba očekivati isto tako veliko povećanje plaća. Kao što smo čuli, tek nekakva jednoznamenkasta povećanje plaće, čini mi se u prosjeku 7 eura. Raspon je opet vrlo uzak i jednostavno znači nedovoljno povećanje plaća”, dodao je.

“I ono treće, gdje bih se u startu možda čak i složio s ovim što ministar govori da je to možda bio jedini način da se najmanje plaće u državi ipak nešto korigiraju. Međutim, ne bih se složio s metodom. Mi se sad odričemo zapravo jednog dijela uplata doprinosa, koje su bile vezane za ime i prezime, i država na sebe preuzima te uplate. Kad gledate naš mirovinski sustav, on je poprilično razoren u ovom trenutku. Mirovine su izuzetno male, svako diranje u sustav dodatno stvara određene nestabilnosti i ni ovo neće puno pomoći.

Osim toga, činimo cijeli sustav oporezivanja složenijim nego što je on dosad bio. A efekt je negdje u prosjeku povećanja tih najmanjih plaća na koje se sada ne plaća porez na dohodak ni prirez, nekih 17 eura. Znači, u rasponu od 1 do 40 eura. Prosjek je 17 eura, vi ste to pokazali na prezentaciji, ali od 1 do 40 eura je po onoj skali koju ste pokazali. Ni tu nema nekog velikog pomaka”, naglasio je Grčić.

(tekst: index.hr)