Grčić: Podaci o smanjenju deficita i udjela javnog duga u BDP-u pokazuju da smo bili efikasna i produktivna Vlada

  “S posebnim zadovoljstvom moram reći da dok ova Vlada ima priličnih problema, dolaze dobri i kvalitetni rezultati rada prethodne Vlade predvođene SDP-om. Ovaj podatak o deficitu i javnom dugu potvrđuje najave koje smo dali, a to je da će deficit 2015. godine biti bitno manji nego godinu prije”, poručio je saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić.

  “Prema ESA metodologiji, deficit opće države za 2015. godinu bio je svega 3,2 posto, a podsjećam da su projekcije i očekivanja bila na 5,6 posto. Važno je i da je skoro zaustavljen rast udjela javnog duga u BDP-u. Javni dug je apsolutno je rastao, ali udio javnog duga u BDP-uje gotovo ostao isti. To je prvi put u zadnjih šest, sedam godina da imamo takvu situaciju. To su vrlo konkretni rezultati, a oni su, prije svega, rezultat ostvarenog gospodarskog rasta i primaknuli smo Hrvatsku kriterijima iz Maastrichta”, istaknuo je Grčić.

  Grčić je rekao da očekuje da će se u narednom razdoblju taj trend nastavili, ali za to je potrebna stabilnost Vlade, daljnje mjere koje će ići u smjeru provedbe reformi i dodatni napori za poticanje gospodarstva, dakle, sve ono što je Vlada predvođena SDP-om itekako činila. Podsjetio je na porezne mjere i rasterećenje plaća, povećanje osobne potrošnje, povećanje investicija, oporavak građevinskog sektora zahvaljujući velikim javnim projektima, provedene reforme u mnogim segmentima i tako dalje.

  Odgovarajući na novinarska pitanja o planu Vlade o 10 glavnih reformi po sektorima, Grčić je istaknuo da je u pitanju razgovor s Europskom komisijom oko ključnih strukturnih reformi u okviru Nacionalnog programa reformi, koji je ušao u treću godinu. “To su zapravo reforme koje nisu do kraja dovršene, kao i neke nove koje se spominju za naredno razdoblje. Očekujem da će se Vlada uhvatiti posla i da će te reforme raditi na način na koji smo mi započeli. Posebno, recimo, kod parafiskalnih nameta smo skinuli smo oko 500 milijuna kuna tih nameta i u 2015. stvorili pretpostavke za još 300 milijuna kuna manje parafiskalnih nameta”, rekao je Grčić i nastavio da ne vidi razloga zašto vladajuća koalicija nije one stavke koje su bile najavljene u procesu pregovaranja o formiranju Vlade, a vezane su uz reformu javne uprave i lokalne samouprave, uvrstila u ove dokumente na onoj razini na kojoj je to bilo najavljeno, a koje je SDP i Koalicija Hrvatska raste podržala.

  “Podržali smo ideju o smanjenju broja zamjenika u lokalnim samoupravama, smanjenju broja županija, o volontiranju u nekim jedinicama lokalne samouprave koje nemaju fiskalni kapacitet da bi se održale itd. Kao opozicija bismo podržali takve reforme, ali ih ne vidimo i pitamo zašto su putem nestale”, istaknuo je Grčić i podsjetio da smo novoj Vladi ostavili itekako dobre temelje i ako se potrude i ako se riješe međusobnih sukoba i trzavica, postoji velika vjerojatnost da Hrvatska već u ovoj godini zadovolji kriterije Europske komisije.

  Zastupnik Grčić je podsjetio i da je 2015. prva godina nakon svih ovih godina krize u kojoj je ostvaren primarni suficit, ne samo na razini proračuna centralne države, već i na razini opće države, nešto više od milijardu kuna. To je, prije svega, rezultat gospodarskog rasta i povećanja prihodovne strane proračuna, ali i usporenog rasta kamata.

  “Pozitivni rezultati su intenzivno krenuli još od 2014. godine, što se vidi po rastu industrijske proizvodnje i rastu izvoza roba. Taj trend se snažno nastavio i u 2015. i došli smo do dobrog, kvalitetnog i brzog gospodarskog oporavka, bržeg od očekivanja i taj rast treba nastaviti”, rekao je Grčić i demantirao navode naših političkih suparnika da smo napravili sto milijardi kuna novog javnog duga.

  “To apsolutno nije istina. U mandatu Vlade od 2008. do 2011. kada je baza javnog duga bila puno manja, taj dug narastao je 93 milijarde kuna. U našem mandatu rastao je između 70 i 75 milijardi. Vidi se trend postupnog usporavanja rasta javnog duga zahvaljujući štednji i reformama koje smo postigli”, poručio je Grčić.

  Podsjetio je i na deficit koji smo zatekli na kraju 2011., a koji je bio čak 7,5 posto BDP-a, a Vlada predvođena SDP-om ga je svela 3,2 posto, praktički na kriterij iz Maastrichta, koji iznosi 3 posto.

  “Očekujem da će nova Vlada nastaviti dobar trend, ali za to treba puno brže, efikasnije i ozbiljnije raditi. Svima je očito da Vlada ima puno problema”, zaključio je Grčić.