Grčić: Pozivamo premijera da smanji PDV u turizmu, kako bismo zaustavili odlazak radnika

„Nudimo prijedloge za poboljšanje konkurentnosti turističkog sektora i izražavamo zabrinutost zbog trenutne situacije“, istaknuli su na SDP-ovoj konferenciji za medije saborski zastupnik su saborski zastupnik Branko Grčić, predsjednik Savjeta za turizam i načelnik Općine Svetvinčenat Dalibor Macan i predsjednica SDP-a Pula Sanja Radolović.

„Ovogodišnja turistička sezona ide u smjeru podbačaja. Zabrinjava stanje u kojem se manjak potražnje kompenzira većim cijenama, to je pogrešan put. Što se tiče objave službenih podataka, pozivamo Vladu, Ministarstvo turizma i Hrvatsku turističku zajednicu da podatke
učine transparentnim, da svatko može vidjeti broj dolazaka i broj noćenja. Zašto se to krije?“ zapitao je Branko Grčić te dodao kako je ključno pitanje kakvi će biti stvarni financijski segmenti turističke sezone.

„Mi smo mjesecima upozoravali da je potrebno porezno rasterećenje u sektoru turizma. I ovim putem pozivamo premijera da ne ide u smjeru smanjivanja opće stope PDV-a sa 25 na 24%, jer to neće nitko osjetiti, nego da se ide u smanjenje PDV-a u turizmu kako bismo bili
konkurentniji i kako bi se povećale plaće radnicima te poboljšala investicijska klima,“ dodao je Grčić.

[UŽIVO]Saborski zastupnik Branko Grčić, predsjednik Savjeta za turizam Dalibor Macan i predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović o posljedicama loše turističke sezone i SDP-ovim prijedlozima za turistički sektor.

Objavljuje SDP Hrvatske u Ponedjeljak, 22. srpnja 2019.

Dalibor Macan istaknuo je kako se prozivaju privatni iznajmljivači, a sigurno nije povećanje kapaciteta razlog zbog kojeg imamo manje gostiju. „Nama se turizam događa, umjesto da njima upravljamo i to je suštinski problem,“ istaknuo je.

Sanja Radolović rekla je kako su zemlje članice EU prepoznale važnost turizma i ugostiteljstva te u skladu s time primjenjuju nižu stopu PDV-a.

„S ovakvim pristupom i najvišim stopama PDV-a u turizmu i ugostiteljstvu vrlo brzo će puknuti grana na kojoj sjedimo. Stopa PDV-a na smještaj i ugostiteljstvo u Hrvatskoj trebala bi se izjednačiti s onom koje imaju mediteranske zemlje. To izravno dovodi do otvaranja
novih radnih mjesta i povećanja investicija u smještajne objekte,“ istaknula je te dodala kako je u Francuskoj PDV smanjen s 19,6 na 7% te je posljedično otvoreno 52,700 novih radnih mjesta, dok je u Njemačkoj PDV smanjen s 19 na 7% te su imali 32% povećanja investicija u
hotele.