Grčić: “Od većine mjera Vladine porezne reforme građani neće imati stvarne koristi”

  Saborski zastupnik SDP-a Branko Grčić danas je u Splitu na konferenciji za medije Vladin prijedlog porezne reforme ocijenio nezadovoljavajućim i neozbiljnim jer se svodi tek na „kozmetičke“ mjere, a kritizirao je i činjenicu da će Vladinim prijedlogom poreznog rasterećenja, plaće rasti samo za 20-tak tisuća najbolje plaćenih u državi, dakle onih čija neto plaća prelazi 18.000 kn, uglavnom menadžera i članova uprava tvrtki.

  Naime, iako pompozno najavljivana, kazao je Grčić, Vladina porezna reforma na kraju se svela tek na „puno galame nizašto“ jer većinu ovih mjera, građani neće stvarno osjetiti.

  UŽIVOBranko Grčić o Vladinoj najavi porezne reforme: Ovakvu reformu osjetit će samo 20-ak tisuća bogatih građana, a prosječna plaća rast će manje od 70kn. Previše toga je prepušteno slučaju, ishodi su vrlo neizvjesni, a ne postoji nijedna konkretna mjera koja bi rasteretila plaće i omogućila njihov rast.Ono što su na doprinosima za plaće smanjili, to su uzeli kroz povećanje doprinosa za zdravstvo.I dalje se zalažemo za smanjenje stope poreza u turizmu i ugostiteljstvu, a Vlada ne samo da to ne planira učiniti već sprema novi udar na male iznajmljivače uvođenjem poreza od 25%.

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 3. kolovoza 2018.

   

  Dodao kako je glavni problem ove porezne reforme u tome što, iako je to Vlada obećavala, ona neće rezultirati poreznim rasterećenjem plaća na način da će doći do stvarnog i osjetnog porasta plaća većem broju hrvatskih građana, a posebno ne onima lošijeg imovnog stanja kao ni onima koji su izloženi emigracijskim pritiscima poput liječnika, informatičara i sl.

  “Ovim Vladinim potezom plaća će rasti samo za 20-tak tisuća najbolje plaćenih u državi, dakle, onih čija neto plaća prelazi 18.000 kn, uglavnom menadžera i članova uprava tvrtki. Neće doći ni do značajnog smanjenja doprinosa na plaće, već samo do njihove preraspodjele, drugim riječima cijeli se sustav dodatno komplicira, umjesto pojednostavnjuje”, kazao je Grčić.

  Upozorio je i kako će planirano povećanje doprinosa za zdravstvo zapravo u velikoj mjeri poništiti učinke poreznog rasterećenja jer se paralelno ukidaju doprinosi za zapošljavanje i ozljede na radu.

  No to povećavanje doprinosa za zdravstvo neće riješiti i dubinski problem zdravstvenog sustava koji je praktički pred kolapsom zbog ogromnih dugova i neprovođenja reformi“, i u nastavku pojasnio kako se Vladino rasterećenje doprinosima na plaću svodi na svega 0,7 %, odnosno značit će tek 60 kuna manje mjesečno opterećenje na prosječnu plaću.

  Pozitivnim je ocijenio što je Vlada, barem zasad, odustala od smanjenja opće stope PDV-a, na čemu je SDP, kao i veći dio stručne i političke javnosti, u Hrvatskoj inzistirao.

  Vlada je trebala predložiti smanjenje PDV-a u strateškim sektorima hrvatskog gospodarstva – u poljoprivredi i u sektoru turizma i ugostiteljstva po uzoru na druge europske zemlje, što je također bio prijedlog SDP-a“, podsjetio je Grčić.

   

  “Osim što Hrvatska ima jednu od najviših stopa PDV-a u turizmu u Europi, Vlada sada predlaže novi udar na turistički sektor, ovaj put kroz povećanje paušalnog poreza kojim će dodatno opteretiti preko 100.000 privatnih iznajmljivača”, dodao je.

  “Čudim se tom potezu Vlade jer ovo na što upozoravamo nisu puke tlapnje i nije politikanstvo, već su činjenice. Vjerujem da će na jesen Vlada ipak korigirati nešto od ovoga što su ponudili i da će podleći pritisku stručne javnosti i nekih koalicijskih partnera“, ustvrdio je Grčić.

  Naveo je i kako je Vladino uvođenje međustope PDV-a od 13% na meso, ribu, voće i povrće, poželjna mjera za potporu sektoru poljoprivrede i proizvodnje hrane, no suprotno očekivanjima Vlade, nema jamstva da će doći i do značajnijeg smanjenja cijena tih proizvoda.

  “Učinak te mjere ostat će, u najvećem dijelu, poduzetničkom sektoru i vjerojatno će se podijeliti između proizvođača i trgovaca, a s obzirom da je, primjerice, uvoz svinjskog mesa ili govedine na vrhu ljestvice uvoznih proizvoda u RH te da je uvoz voća i povrća veći od domaće proizvodnje, ta će mjera značiti potporu za uvoznike, što će predstavljati još veći pritisak na konkurentnost domaćih proizvođača”, zaključio je Grčić.

  Na pitanje novinara hoće li koalicijski partneri vršiti pritisak na Vladu da se prihvate izmjene porezne reforme, Grčić je rekao kako će pritisak vršiti sigurno manji partneri u Vladi, poput primjerice Radimira Čačića koji je posljednjih dana također predlagao neke dobre mjere, dok za HNS ima dojam da su oni “sve spremni podržati”, samo da se održi status quo i da nastave biti dijelom ove neuspješne Vlade.

  SDP je i ranije upozoravao da porezna reforma treba ići u smjeru povećanja plaća radnika i smanjenja ukupnih troškova rada te prema smanjenju obje stope oporezivanja dohotka (od 24 posto i 36 posto) jer bi to otvorilo prostor za rast plaća za oko 550.000 zaposlenih.