Hajdaš Dončić: Oporezivanje treba biti progresivno. Tko ima više, treba platiti više

  Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić gostovao je na N1 televiziji gdje je rekao da bi SDP paketu pomoći priključio i indeksaciju mirovina te povećanje osobnog odbitka radi povećanja plaća. Istaknuo je kako SDP planira cjelovitu poreznu reformu u kojoj se predviđa i porez na imovinu kojim bi progresivno bile oporezovane nekretnine koje nisu mjesto stanovanja ili vikendica.

  “Mi bismo se koncentrirali na tri ključne stvari. Dakle, jedna da bi promijenili način izračuna mirovina. Sada je ona kombinacija između dva indeksa, dakle indeksa BDP indeksa inflacije, čime bi u ovim vremenima imali isključivo indeks inflacije i na taj način bi zapravo umirovljenici godišnje imali oko 250 do 300 eura više. Drugi način je dizanje neoporezivog dijela dohotka na 670 eura, što znači da bi većina onih koji su ušli sada u porezne škare zapravo također dobiva dvjestotinjak eura više. I to je najveći problem hrvatskog društva, da je 30-ak posto stanovništva u riziku od siromaštva. Većina ljudi koji imaju manje prihode troše većinu svoje potrošačke košarice na hranu”, rekao je Hajdaš Dončić.

  Istaknuo je da mu je kao ljevičaru apsolutno neprihvatljivo da svi segmenti društva imaju slične potpore, neovisno o imovinskom cenzusu, a isto tako je neprihvatljivo da poticaji u poslovnom sektoru nisu vezani za njih u energetskoj tranziciji.

  “To je trebalo napraviti drugačije, tj. dati svima određen vremenski period za tranziciju koji može iznositi do 24 mjeseca i dati im potporu.”

  “Ako vi želite stvarnu energetsku tranziciju, onda morate imati i neku mrkvu i neku batinu. Dakle, najlakše je ovo napraviti kao što je napravila Vlada Plenkovića, a to je da se daje helikopterski novac.”

  Kazao je da je sve moguće ako imate političku volju te da je potrebno progresivno oporezivanje.

  “Dakle, vrlo jednostavno idemo s drugačijom fiskalnom politikom gdje ćete uključiti kompletne prihode. Taj prihod nije samo od plaće, tj. od osobnog dohotka, može biti od iznajmljivanja. Može biti od dividende. Dobit od kamata, može biti od kriptovaluta. U principu će se napraviti različiti porezni razredi, tako da svi oni koji imaju nizak ukupan prihod imaju i najmanji porez. Oni koji imaju najviše u ukupnom prihodu imaju najviši porez, dakle progresivno oporezivanje. Naravno da ovdje treba apsolutno razgovarati i o porezu na imovinu. Naš prijedlog će biti da kuća u kojoj živite ili stan i prva nekretnina ne budu dio toga, a sve ostalo, druga, treća, četvrta nekretnina bi se oporezivala”, rekao je Hajdaš Dončić.

  Istaknuo je kako je PDV najagresivniji porez koji postoji, osobu koja ima 1000 eura plaću i osobu koja ima 10 tisuća eura plaću stavlja u isti tretman.