Hajdaš: Vlada ne rješava probleme u zdravstvu, kao da razgovaramo o filmu “Beskrajan dan”

Sabor je nastavio sjednicu raspravom o prijedlogu rebalansa državnog proračuna za ovu godinu. Predviđa se znatno povećanje prihoda, ali i još veće povećanje rashoda, čime raste i deficit državnog proračuna. Prema prijedlogu rebalansa proračunski deficit porast će na 2,8% BDP-a, ili gotovo 13,5 milijardi kuna.

Potpredsjednik SDP-a i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić za HRT je iznio kritike.

“Proračun je politički akt gospode Plenkovića i Marića koji ima jedan isključivi cilj – zadovoljiti Maastriške kriterije. Tu možemo razgovarati o javnom dugu, deficitu i stabilnom tečaju jer će inflacija vjerojatno biti suspendirana. Ono što mene zabrinjava u proračunu – nitko ih ne prisiljava ni Marića ni Plenkovića da ide s velikim sniženjima udjela javnog duga u BDP-u. Proračun je više trebao biti okrenut građanima. dakle više novaca za građane i za poduzetnike zbog inflacije i krize energenata”, smatra Hajdaš Dončić.

“Prošle godine je zaključak bio da e se proračun izvanproračunskog korisnika HZZ-o-a smanjiti za 3 milijarde kuna. Ovim proračunom HZZO dobiva 1 milijardu kuna više i zdravstvo dobiva 3,5 mlrd. kuna više. Tu ne možemo razgovarati o projektu sanacije zdravstvenog sustava, nego razgovaramo o filmu “Beskrajan dan”. Zadnjih tri godine kada nastanu turbulencije u zdravstvenom sustavu Vlada dotacijom donira, a ne rješava probleme u zdravstvu.

Ja sam ovdje očekivao da će Beroš zapravo imati kompletan plan reforme zdravstvenog sustava i reći će jednom zauvijek ok, sada ćemo riješit problem veledrogerija, ali ćemo sustav restrukturirati. Zdravstveni sustav je svaki mjesec u minutu oko 400-500 milijuna kuna. Ovaj proračun na određeni način krpa rupu u sustavu. Nama će nažalost inflacija ostati na razini 10 posto do kraja godine”, istaknuo je Hajdaš Dončić.