Hajduković u Splitu: Promicati jaču gospodarsku suradnju s Alžirom

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković sudjelovao je u utorak, na poziv veleposlanika Narodne Demokratske Republike Alžir u Hrvatskoj Mokhtara Aminea Khelifa i zapovjednika broda potpukovnika Zoubira Khaouanija, na prijemu povodom posjete školskog broda Alžirskih pomorskih snaga “El-Mellah” luci Split.

Jedrenjak “El-Mellah”, koji je je u Split pristao na tri dana tijekom plovidbe s pitomcima alžirskih pomorskih snaga po Mediteranu, jedan je od najvećih školskih jedrenjaka na svijetu, a sagrađen u Poljskoj, u brodogradilištu u Gdanjsku.

Ovaj susret u Splitu, kako je između ostalog istaknuto, bio je i dobra prilika za nastavak odličnih odnosa i suradnju između Hrvatske i Alžira, a tijekom susreta, obostrano je istaknuta potreba intenziviranja odnosa, posebice onih gospodarskih. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković zahvalio je na pozivu te istaknuo kako su bilateralni odnosi Hrvatske i Alžira oduvijek bili dobri, ali da isto tako treba raditi na njihovom jačanju.

“Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku, ukupna robna razmjena dviju zemalja za jedanaest mjeseci 2020. godine iznosila je 37,6 milijuna američkih dolara, što je porast od čak 175 posto, a veći dio se odnosi na rast hrvatskog izvoza u Alžir od čak 297 posto”, rekao je Hajduković i dodao kako je ovo poticaj za planiranje budućih aktivnosti koje će dati dodatni impuls proširenju suradnje dviju država.