HDZ-ova ponuda između dva načina isplate duga neviđena je ucjena građana

Umirovljenici su od HPB-Investa, društva za upravljanje umirovljeničkim fondom, dobili obavijest o povratu duga koja nije rješenje na temelju koje bi se mogli žaliti ili voditi spor. No, na to rješenje ne može se uložiti žalba, pa smo u SDP-u izradili obrazac zahtjeva Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje za donošenje rješenja o izračunu obeštećenja.

SDP-ovu akciju ovih dana širom Hrvatske predstavljaju saborski zastupnici Nenad Stazić i Davorko Vidović.

Na tribini u Rijeci, Vidović i Stazić predstavili su obrazac koji umirovljenici ispunjavaju i potom šalju ovlaštenom područnom uredu Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, tražeći rješenje iz kojeg bi bio vidljiv način izračuna svote obeštećenja prema zakonskim odredbama.

Pravo na obrazloženje odluke tijela javne vlasti u pisanom obliku jedno je od temeljnih ljudskih prava, rekao je Nenad Stazić, ističući da obavijest iz HPB-Investa nije upravni akt jer nije donesena u pravnom postupku, nije ju donijelo tijelo javne vlasti te ne sadržava osnovne elemente koje mora sadržavati svaka odluka kao što su izreka, obrazloženje i uputa o pravnom lijeku.

Davorko Vidović rekao je, pak, da je povrat pokrenut kako bi se skrila činjenica da umirovljenici koji su u otišli u mirovinu nakon 1999. imaju po 500 kuna niže mirovine od onih koji su u mirovinu otišli prije te godine te nemogućnost rješenja tog problema. Ponuda između dva načina isplate duga neviđena je ucjena vlastitih građana – poručuje Vidović.