HDZ tolerira govor mržnje u Saboru, jer mu treba podrška onih koji tako govore

Nakon još jednog vala netolerantnih izjava upućenih našim saborskim zastupnicima, Klub SDP-a danas je zatražio očitovanje Predsjedništva Hrvatskog sabora o tome što namjerava poduzeti prema onima koji potiču govor mržnje. zamjenica predsjednika Željka Antunović kazala je da je nekim zastupnicima dozvoljeno sve, jer jedna ili dvije ruke saborskoj većini trebaju da izglasa određene odluke”.

Takva je reakcija uslijedila je nakon što je Slaven Letica u raspravi o Kaznenom zakonu, predložio da se veleizdajnikom tretira tko god parafiranim međunarodnim sporazumom ili ugovorom, prepusti ili drugoj državi kani prepustiti dio hrvatskoga teritorija, a Ivo Lončar upitao je li veleizdaja i kada je bivši premijer parafiranim sporazumom darovao Sloveniji dio teritorija.

Naši zastupnici odmah su zatražili stanku, nakon koje je zamjenica predsjednika Željka Antunović prozvala predsjedavajućeg Luku Bebića i predsjednički stol da nekim zastupnicima dopušta sve, pa i mržnju i netoleranciju, dok neke opominje zbog pozivanja na Poslovnik. “Nekima je dozvoljeno sve, očito jer je ta jedna ili dvije ruke potrebna saborskoj većini da izglasa određene odluke”, kazala je Željka Antunović. Dodala je kako dopušta da se u žaru političke borbe može prijeći mjera, ali neprihvatljvim smatra da se vodstvo Sabora tolerantno ponaša prema krajnje neprihvatljivom ponašanju pojedinaca. U neprihvatljivom ponašanju, nastavila je ona, prednjače zastupnici bez programa, pokušavajući diskreditirati one koji ga imaju.