SDP traži hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije

  Na današnoj konferenciji za medije obratili su se predsjednik SDP-a Davor Bernardić, podpredsjednica PES Women Karolina Leaković te saborski zastupnik Joško Klisović.

  Pozvali su gospodina Plenkovića i HDZ da održe obećanje iz ožujka ove godine i upute Saboru prijedlog Zakona o ratifikaciji takozvane Istanbulske konvencije, odnosno Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja prema ženama i u obitelji. Najavili su to, naime, do kraja ove godine.

  Jasno je da su pritisci klerikalno-konzervativnih moćnika na HDZ i Vladu ogromni. Svima je poznato koliki utjecaj pripadnici nekih konzervativnih udruga imaju na politiku Vlade – zadnji je primjer prijedlog Obiteljskog zakona. Gospodin Plenković pojma nije imao što piše u tome zakonu, on nije niti znao tko mu sjedi u radnim grupama pa je taj prijedlog, tek nakon snažnog pritiska javnosti, ekspresno povukao. Ništa se nakon toga, međutim, nije dogodilo. Na istaknutim mjestima u radnoj grupi idalje su perjanice konzervativnog pokreta.

  Jasno je da je Vlada slaba i da se zahtjevima Kaptola, udruga Vigilare, U ime obitelji i cijelog spektra desničara ova Vlada, ovaj premijer i ovaj HDZ ne mogu, a očito ni ne žele suprotstaviti.

  Ne zna se što je gospodin Plenković obećao pripadnicima desnice u Hrvatskom saboru. Možda im je obećao da će pogaziti svoje obećanje otprije sedam-osam mjeseci.

  ČINJENICE: Svaka treća žena u EU starija od 15 godina bila je žrtvom fizičkog ili seksualnog nasilja, jedna žena od dvadeset bila je žrtva silovanja, više od polovice žena u Europi doživjelo je neki oblik rodno uvjetovanog nasilja. To znači da su bile napadnute, ozlijeđene ili ubijene samo zato što su žene.

  Hrvatska treba ići naprijed u korak s civilizacijskim vrijednostima, a jedna od tih vrijednosti je borba protiv nasilja, što će osigurati ratifikacija Istanbulske konvencije.

  Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje!