HRT ne smije postati stranačka televizija

Sabor je odbio dati zeleno svjetlo programskom i financijskom izvješću Hrvatske radiotelevizije. Umjesto toga, prihvaćeni su zaključci HDZ-ova Kluba zastupnika, a njih je zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović ocijenila “nastavkom pritisaka na slobodu javne riječi i slobode i neovisnosti HRT-a”, te kršenjem Zakona o HRT-u.

“Zaključci su potvrda najcrnjih slutnji da se sloboda javne riječi stavi u službu jedne politike i politikantstva”, poručila je Željka Antunović.

Odbijanjem poslovnog i revizijskog izvješća HDZ zloupotrebljava i izvrće činjenice, dodala je. SDP nezakonitim smatra drugostupanjsko izvršno rješenje o naplati PDV-a na pristojbu što ga je HRT zaprimio tijekom saborske rasprave o izvješćima.

“Definitivno je riječ o pokušaju da se javna televizija i radio stave u ovisnost o državnoj politici, kao i pokušaju zastrašivanja svih zaposlenih na HRT-u, kojima je stalo do medijskih sloboda, ali i do toga hoće li primiti plaću na vrijeme”, zaključuje zamjenica predsjednika.

Predsjednik Stipe Mesić, komentirajući saborsku raspravu o HRT-u i emisiji “Latinica” ustvrdio da se na Hrvatskoj televiziji želi provesti čistka te ju pretvoriti u stranačku.