Izaslanstvo SDP-a na komemoraciji u znak sjećanja na žrtve logora Jasenovac

  U Spomen području Jasenovac u petak je počela komemoracija u znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša, u organizaciji manjinskih udruga i antifašista koji četvrtu godinu zaredom odaju počast ustaškim žrtvama odvojeno od službene državne svečanosti.

  Davor Bernardić

  Objavljuje SDP Hrvatske u Petak, 12. travnja 2019.

   

  Komemoracija je počela okupljanjem sudionika kolone sjećanja kod Memorijalnog muzeja Spomen područja Jasenovac, u organizaciji  Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i Saveza Roma “Kali Sara”, odnosno udruga manjina iz čijih je redova bilo najviše žrtava u ustaškom logoru.

   

  Iako je bilo naznaka da bi se ove godine mogla održati jedinstvena službena komemoracija, manjinske udruge i antifašisti odustali su od te ideje te će i ove godine bojkotirati državnu komemoraciju  s obrazloženjem da se Vlada nedovoljno snažno protivi povijesnom revizionizmu i negaciji strašnih događaja u Jasenovcu.

  UŽIVOKomemoracija Jasenovac

  Objavljuje Davor Bernardić u Petak, 12. travnja 2019.

   

  Na današnju komemoraciju stiglo je oko dvije tisuće ljudi, a među njima i predsjednik SABA-a Franjo Habulin, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, a pridružilo im se, kao i ranije dosad, i izaslanstvo SDP-a na čelu s predsjednikom Davorom Bernardićem.

  Koncentracijski logor Jasenovac bio je najveći i najozloglašeniji logor u NDH, koje su ustaše su počele uspostavljati ubrzo nakon dolaska na vlast za neprijatelje države definirane rasnim zakonima po uzoru na nacističku Njemačku.

  Komemoracija se održava u povodu pokušaja proboja iz logora, koji su organizirali preostali zatvorenici logora 22. travnja 1945. godine. Oko 600 muškaraca iz logora Ciglana pokušalo je proboj, od kojih su preživjela 92 zatočenika. Isti dan započeo je i proboj zatočenika iz Kožare. Od njih 167 spasilo ih se samo 11, ističe se na mrežnih stranicama JUSP-a.

  U zbirci predmeta muzeja Spomen područja Jasenovac sačuvana je tabakera za cigarete koja je pripadala dr. Nikoli…

  Objavljuje Jasenovac Memorial Site (Spomen područje Jasenovac)Utorak, 26. ožujka 2019.

   

  Po podacima Spomen područja Jasenovac, dosad je u logoru utvrđeno imenom i prezimenom 83.145 žrtava Srba, Židova, Roma, Hrvata i osoba drugih nacionalnosti, a u muzeju procjenjuju da je konačni broj žrtava vjerojatno oko 100.000.

  Predsjednik SDP- a Davor Bernardić, po dolasku u Jasenovac, u izjavi za medije je kazao je da su predstavnici SDP-a svake godine u Jasenovcu te da tako odaju počast žrtvama NDH.

   

  SDP ne dijeli ljude na to tko su i otkud su. Bitno da si čovjek. Socijaldemokracija, ali i antifašizam temelj su moderne i slobodne Europe i Hrvatske, bez obzira što se to nekome ne sviđa”, poručio je Bernardić.

  Upitan da komentira dvije komemoracije, kazao je da su one odgovor na nečinjenje Vlade po pitanju fašizacije i ustašizacije društva.

  Danas sam sa Zajednicom antifašista Grada Zagreba krenuo odati počast žrtvama u Jasenovcu.

  Objavljuje Gordan MarasPetak, 12. travnja 2019.